Medvedev : Birleşik Devletler Doğu Avrupa’nın durumunu zorlaştırıyor

0
483

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Medvedev Rus diplomatlara; ‘ABD tartışmalı füze savunma sistemini plana göre yerleştirerek Doğu Avrupa’nın durumunu zorlaştırırsa Rusya’nın uygun cevabı vermeye zorlanmış olacağını’ söyledi. Medvedev Euro-Atlantic bölgesinde gerçekten açık bir güvenlik sistemine gerek olduğu çağrısında bulundu.

Medvedev; “ABD’nin Doğu Avrupa’da global füze savunma sistemini plana göre yerleştirmesi varolan durumu zorlaştırır. Buna gerekli cevabı vermeliyiz ve halihazırda Amerikalı ve Avrupalı muhataplarımız uyarılmıştır” dedi.

Medvedev, hem Rusya ve hem de ABD’nin stratejik dengeyi korumak konusunda sorumluluğu paylaştığını vurguladı ve “Eğer taraflardan biri bu dengeyi kırarsa genel mirasımızın korunamıyacağı açıkça bellidir. Bu bize yakışmaz” dedi.

2 yılda bir yapılan toplantı sırasında Moskova’da çok sayıda Rus büyükelçi ve diplomata yönelik demeç veren Medvedev; ‘Rusya’nın uluslararası yasalara saygının, güçlü uluslararası topluluklar tarafından garanti edildiği çok kutuplu bir dünyanın yapılandığını görmek istediğini’ söyledi.

“Uluslararası yasa normlarının herhangi bir şekilde ihlali kesinlikle kabul edilemez. Ulusal güvenliğin kaynağı olan kişisel güvenliğin evrensel ülküsü göz ardı edildiğinde bu kabul edilemez” diyen Medvedev, yakın zamandaki bazı olayların, özellikle Kosova’nın tek taraflı bağımsızlık bildirisinin ve bu yeni statünün uluslararası camiada tanınmasının bu normların ihlali olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Medvedev bu gibi konuların yasal hale gelmesinin ancak görüşmelerle ve tüm tarafların karşılıklı anlaşmasıyla gerçekleşeceğini ekledi.

Medvedev uluslararası ilişkilerdeki tüm çağdaş trendlerin analizini temel alan yeni bir dış politikanın ana hatlarını ortaya koydu.

Dışarıda yaşayan Rusça konuşan insanların haklarının korunmasının Rusya’nın en öncelikli konularından biri olduğunu söyledi. “Bu hakların korunması bizim genel çalışmamızın bir ögesidir” dedi.

Medvedev Rus diplomatlarına Rusya’nın çıkarlarını, meydan okumadan korumaları konusunda çağrıda bulundu. “Soğuk savaştan kurtulan dünya, yeni dengeler oluşturmakta zorlanıyor. Üstelik birkaç bölgede şiddet metodlarını kullanma eğilimi artıyor ve biz bunun farkındayız” dedi.

Medvedev ayrıca bazı ülkelerin faşist sloganları yeniden canlandırma çabalarını Rusya’nın kabul edemiyeceğini belirtti ve “Gelecek sene 2. Dünya Savaşı’nın başlamasının 70. yılı. Faşistlerin ve suç ortaklarının ‘medeni ve özgürlükçü’ görev savunuculuğunu yeniden canlandırmaya çalışma çabalarını kabul edemeyiz.” dedi.

Medvedev ateşle oynamanın tehlikeli olduğunu ve sinsi yorumlarla meşgul olmak yerine tarihe saygı duyulması gerektiğini söyledi. (..)

http://www.russiatoday.ru/news/news/27508

Çeviri: Serap Canbek, Jineps

 

Sayı : 2008 08