Steinmeier Abhazya’dan eli boş döndü

0
486

Bagapş, Gürcü tarafı ile herhangi bir meseleyi müzakere etmeye başlamak için de şartlarını sıraladı: Gürcistan önce Kodor Vadisi’ndeki silahlı güçlerini çekmeli ve Abhazya’ya saldırmayacağına dair bir garanti anlaşmasını imzalamalı.

 

Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in Abhaz-Gürcü sorununun çözümüne ilişkin sunduğu üç aşamalı çözüm planını reddetti. Tiflis’in ardından bugün Abhazya’nın Gürcistan sınırındaki kenti Gal’de Abhaz Devlet Başkanı Sergey Bagapş’la bir araya gelen Steinmeir eli boş döndü.

 

Gürcü tarafının ‘Abhazya’nın Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne dönmesi şartını’ peşinen ortaya koymadığı gerekçesiyle reddettiği öneriyi, Sohum yönetimi de özellikle Abhazya’nın siyasi statüsünü müzakere etmeyi ve Gürcü mültecilerin tamamen dönüşünü içermesi nedeniyle kabul etmedi.

 

“BM Genel Sekreteri’nin Gürcistan’ın Dostları Grubu”nun desteğinde hazırlanan planın ilk aşaması şiddete son verilmesi, doğrudan müzakerelerin zeminini hazırlamak için önümüzdeki yıl güven artırıcı önlemler alınması ve 250 bin kadar Gürcü mültecinin Abhazya’ya geri dönüşünün sağlanmasını öngörüyor. İkinci aşama ortak imar projelerini hayata geçirmeyi, üçüncü aşama ise Abhazya’nın statüsünün belirlenmesini içeriyor.

 

Sergey Bagapş, BM’nin Gal ofisinde Alman Dışişleri Bakanı ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Abhazya’nın siyasi statüsünün pazarlık konusu edilemeyeceğini yinelerken “Planı reddediyoruz. Kısmen mülteci meselesi nedeniyle bizim açımızdan kabul edilemez” diye ekledi.

 

Bagapş, Gürcü tarafı ile herhangi bir meseleyi müzakere etmeye başlamak için de şartlarını sıraladı: Gürcistan önce Kodor Vadisi’ndeki silahlı güçlerini çekmeli ve Abhazya’ya saldırmayacağına dair bir garanti anlaşmasını imzalamalı.

 

Abhaz tarafı olarak alternatif bir çözüm planı sunacaklarını belirten Bagapş, “Abhazya bağımsız bir cumhuriyettir ve bu nokta müzakere konusu değildir. Silahlı güçler çekilmeden diğer adımları tartışmak faydasızdır. Ayrıca karşılıklı olarak askeri güce başvurmama vaadi olmalıdır” dedi.

 

Steinmeier de Gürcistan ve Abhazya’nın anlaşma noktasından uzak olduklarını “Burada konuştuğum tarafların pozisyonlarının birbirinden çok uzak olduğunu inkar edemeyeceğim” sözleriyle teslim edip ekledi: “Doğrudan diyalogu yeniden kurmak için elimizden geleni yapmalıyız.” Aksi takdirde gerilimin daha da tırmanacağı uyarısı yapan Alman bakan, Abhazya’nın ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile görüşmek için Moskova’ya gitti. (18.07.2008)

 

Sayı : 2008 08