Köy Tanıtımı: Yenikapan

0
498

Köyde yetişen şanslı çocuklar son derece sağlıklıdır; taze et, süt yumurta, hambal ve meyva olarak da Emrah ve Barış’ın elmaları sevilenlerdendir

Köyümüz, Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı olup, ilçeye yoldan gidersen 28 km, kuş uçuşu (özellikle Hel)12 km dir. Son derece şirin olan köyümüz yazları sıcak ve kurak (sadece gündüzleri), geceleri ise son derece soğuktur; özellikle Tuna’nın taşlarında otururken duvarın deliklerinden esen poyraz, bir çok yörenin kışından daha serttir. Hele kışları “imiğin iti gibi titremek” diye tabir ettiğimiz, son derece kuru bir ayaz ve bol kar yağışı alır köyümüz, son zamanlarda küresel ısınmanın etkisiyle daha yumuşak bir havaya sahiptir. İklim kuşağı olarak da kara kuşaktadır.

Başlıca geçim kaynağı; ekme, biçme, herg, kaz ağayı, biçer sapı toplama, yonca, çayır biçme, yığın yapma, tırmık çekme vb. şekilde tarımcılık; malları yemleme, sulama, altını temizleme, kurluk atma ve makineyle sağma şeklindeki hayvancılıktır. Köyümüzde büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Küçükbaş hayvanlar, yani koyun, toklu, şişek vb. köyümüzde yaşamayı bırakıp başka diyarlara göç etmişlerdir. Tarımcılık her ne kadar önemli ise de, son zamanlarda hayvancılık ağırlık kazanmıştır; toprak yapısı, tarım yapmaya fazla elverişli değildir, ancak suvak yapmak için çok kaliteli beyaz toprağı, kerpiç dökmek için elverişli siyah toprağı vardır. Ayrıca dünya botanik ve zooloji literatüründe olmayan bazı hayvan ve bitki türleri yaşamaktadır; Hel, Cılıbırt, Körkösnü gibi hayvanlar ve mıkhçık, kangal-vige gibi bitkilerdir.

Köyde yetişen şanslı çocuklar son derece sağlıklıdır; taze et, süt yumurta, hambal ve meyva olarak da Emrah ve Barış’ın elmaları sevilenlerdendir. Köyümüz yerleşim olarak dağınık bir yapıya sahiptir. Tarihi ve turistik yerler açısından son derece zengindir; karaziyaret, ağıl, hotluyan dağ, değirmen, çakırın sayası, büyük çeşme, küçük çeşme, Tuna’nın taşları mutlak görülmesi gereken yerlerdendir.

Köyümüz maalesef yeterince tanıtılmadığı için fazla turist çekememektedir. Bizim de amacımız bu site vasıtasıyla, gerçekten gezegende eşsiz köyümüzü tanıtmak ve köy ekonomisine katkıda bulunmaktır. Köyümüzdeki insanlar Abhaz kökenli olup, büyük sürgün sonrasında buraya yerleşen insanlardan müteşekklidir, ancak köyden kente göç sebebiyle, dağınık bir demografik yapıya sahiptir. Birbirini tanımayan, ama Yeniyapanlı olan bir çok insanın hikayesine rastlıyoruz; hatta bırakın köyü, aynı sülaleden olup birbirini tanımayan çok insan var maalesef, ancak bizler özellikle köyde doğanlar, saf bir sevgiyle bağlıyız köyümüze ve her fırsatta gitmeye özen gösteriyoruz. En azından web ortamında buluşmak, hasret gidermek ve ortak organizasyonlarda yer almak için bu siteyi oluşturma çabasına girdik..

Kaynak: www.adzalar.com

 

Sayı : 2008 08