Adigey’de Turizm Gelişme Aşamasında Üç Yeni Turistik Proje

0
446

AC Turizm ve Termal Tesisler Komitesi Başkan yardımcısı Enver Kalaşavo (Къэлэшъао Инвер) tarafından bize verilen bilgiye göre, üç yatırım projesi sözkonusu. Bunlar da “Veşüten” (Ошъутен), “Hacoh” (Хьаджэхъу) ve “Romantika” projeleridir.

“2008 Ş’açe (Soçi)” Uluslararası Ekonomik Forumu için gün yakınlaşıyor. Bu yakınlarda düzenlenecek olan foruma ilişkin hararetli bir çalışma sürüyor. Adigey, ikinci kez bu yılki Ş’açe Forumu’na katılacak. Foruma ilişkin yapılan çalışmalar ve Adigey’in foruma götüreceği üç yeni projeye ilişkin olarak Adigey Cumhuriyeti (AC) Ekonomi ve Ticaret Bakanı Aslan Matıj ile bir görüşme yaptık. Ancak bu yazımızı şimdilik, sadece üç proje için yapılan çalışmaları sunmaya ayırdık.

AC Turizm ve Termal Tesisler Komitesi Başkan yardımcısı Enver Kalaşavo (Къэлэшъао Инвер) tarafından bize verilen bilgiye göre, üç yatırım projesi sözkonusu. Bunlar da “Veşüten” (Ошъутен), “Hacoh” (Хьаджэхъу) ve “Romantika” projeleridir. Bu üç proje için 5 milyar 179 milyon Ruble gerekiyor. “Oşüten” dağ kompleksi en büyük proje, bunun için 3 milyar Ruble üzerinde bir yatırıma gereksinim var. Proje kapsamında Guzerıptl (Гъозэрыплъ) beldesinde 1.500 yatak kapasiteli modern bir haç’eş (хьак1эщ, otel) inşa edilecek. Bu kompleks için AC hazine arazisinden 20 hektar (200 dönüm) bir alan tahsis edilmiş durumda.

“Romantika” için 280 milyon Ruble harcanacak.

Bir turistik dinlenme yeri olarak tasarlanan “Hacoh” için ise yer tahsisi işlemleri sürüyor. Bu iş için de 943 milyon Ruble’ye gereksinim var. Konaklama ve otoparklar, restorantlar, kalınacak daire ve odalar, sporcular için çalışma ve dinlenme yerleri, yüzme havuzları, doğal park alanları, oturma yerleri, vb. gibi modern tesisler yapılacak.

Kazanç getirici olan bu projelere yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için, Adigey daha şimdiden bütün engelleri kaldırmış durumda. Ancak bir gecikme halinde rekabetin kızışacağı ve projenin daha da pahalılaşacağı unutulmamalıdır.

Nurbıy SEHUTE

Kaynak: Adige Mak,10.09.2008

Çev: Hapi Cevdet Yıldız

 

Sayı : 2008 09