Altı Maddelik Anlaşmaya Üç Madde Daha Eklendi

0
427

Moskova’da Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Güvenlik ve Dış Politika Komiseri Javier Solana ile bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, 12 Ağustos’da kabul edilen 6 maddelik anlaşmaya ek üç madde daha kabul etti.

Altı Maddelik Anlaşmaya Üç Madde Daha Eklendi

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, 12 Ağustos’da kabul edilen 6 maddelik anlaşmaya ek üç madde daha kabul etti.

Moskova’da Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Güvenlik ve Dış Politika Komiseri Javier Solana ile bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, 12 Ağustos’da kabul edilen 6 maddelik anlaşmaya ek üç madde daha kabul etti. Ek maddeler ilk anlaşmada yer alan bazı maddelere açıklık getiriyor. Buna göre;

1. Orduların çekilmesi:
Rus barış gücü askerleri Poti ve Senaki arasında bulunan beş bölgeden 7 gün içinde çekilecek. Gürcistan’ın Abhazya’ya yönelik herhangi bir askeri operasyona girişmemesi garanti edilecek. Güney Osetya ve Abhazya ile Gürcistan arasında oluşturulan güvenlik noktalarındaki barış gücü askerleri, bölgeye en az 200 Avrupa Birliği (AB) gözlemcisinin yerleştirilmesinin ardından 10 gün içinde bölgeyi terk edecek. AB gözlemcilerinin tampon bölgeye yerleştirilmeleri en geç 1 Ekim’e kadar tamamlanacak. AB, Abhazya ve Güney Osetya’ya herhangi bir saldırı olmayacağını garanti ederken, Gürcü birlikleri de 1 Ekim’e kadar karargahlarına dönecek.

2. Uluslararası gözlemci mekanizması:
Bölgede görev yapan uluslararası barış gücü askerleri Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarına uygun şekilde 7 Ağustos’daki görevlerine geri dönecek. Bölgeye ek gözlemci gönderilecek. Bu rakam en az 200 gözlemci olacak. Bölgeden ayrılacak Rus barış gücü askerlerinin yerini alacak. AB bölgede askeri gücün kullanılmamasının garantörü olacak.

3. Uluslararası müzakereler:
12 Ağustos’da imzalanan Sarkozy-Medvedev planında yer alan altıncı maddede ön görülen uluslararası görüşmeler 15 Ekim’de Cenevre’de gerçekleşecek. Eylül ayında hazırlık çalışmaları başlayacak. Cenevre’de aşağıdaki konular görüşülecek:
a. Bölgenin güvenlik ve istikrarının sağlanması için yapılacak çalışmalar
b. Yerlerinden edilen ve göçmenlerin uluslararası anlaşmalar çerçevesinde haklarının verilmesi
c. Tarafların görüşülmesini uygun göreceği diğer sorunlar.
(CİHAN – 09.09.2008)

 

Sayı : 2008 09