Bağımsızlığın Tanınması Türkiye Diasporası

0
603

Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını ilan edeli 15 yılı geçti. İlk tanıyan ülke Rusya Federasyonu oldu. Bu durum her iki cumhuriyette coşkuyla kutlandı. Türkiye diasporasında da.

Savaşla birlikte başlayan medyanın yoğun ilgisi, bağımsızlığın tanınması sürecinde devam ederken, Kafkasya’da olanlar konusunda bilgilenme gereksinimi duyan sivil yapılar da kendi girişimlerini yaptılar. Gazetelerde dizi yazılar yayınlandı. 4 eylülde siyaset meydanının konusu Abhazya ve Güney Osetya oldu.

Jineps gazetesi, Gürcistan’ın Güney Osetya’ya saldırısı üzerine matbaa aşamasındaki 31. sayısında önemli değişiklikler yaparak yeni düzenleme ve 10 bin adet baskı ile kamuoyu bilgilendirmede üzerine düşeni yapmaya çalıştı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da standlar açılarak gazetenin ücretsiz dağıtımı gerçekleştirildi. Helsinki Yurttaşlar Derneği’ndeki konuyla ilgili toplantıya katılarak tek yönlü bilgilenme önlendi. 20 eylülde İzmir’de sivil toplum kurumlarına bir sunum yapılması için temsilciliğimizin çalışmaları var önümüzde.

Diyasporadaki kutlamalarda İstanbul Anadolu yakasında araç konvoyu oluşturulması ve 31 ağustos günü birçok yerleşim biriminden Düzce’ye gerçekleştirilen bağımsızlık yürüyüşü (araç konvoyu) dikkat çekti.

Yasaklamalar da söz konusu oldu. Üsküdar Katibim Şenliği’ne Kafkas-Abhazya Kültür Derneği’nin Halk Dansları Topluluğu Ridade’nin sunumu kaymakamlıkça engellendi. İki polisin sözlü olarak Dernek başkanına durumu bildirdiği, yazılı bir gerekçenin ise Dernek tarafından istendiği bilgisine ulaşaılabildi. Ayrıca Star tv tarafından Kafkas-Abhazya Kültür Derneği’nden yapılan canlı yayın, yayını gerçekleştiren tv görevlilerinin şaşkınlığı içinde kesildi. Düzce’de organize edilemeye çalışılan geniş çaplı şölen Düzce Valiliği tarafından güvenlik gerekçesi ile yasaklandı. Oluşan de-facto durum ile Düzce’de toplanan Çerkesler, toplandıkları köyde güvenlik adına nasıl bir olumsuzluk olabileceğini sorgularken güvenlik birimi olmayışı da dikkat çekici idi.

(Jineps Haber)

 

Sayı : 2008 09