Beslan kurbanları anılıyor

0
472

Rusya’nın Kuzey Osetya Cumhuriyeti’nin Beslan kentinde 4 yıl önce bir grup teröristin 1 no’lu ilkokulun açılış gününde rehin aldığı binden fazla kişinin kurtarılması için düzenlenen operasyonda hayatını kaybedenler, mezarları başında gözyaşlarıyla anılıyor.

Beslan’da 4 yıl önce okulların açıldığı 1 Eylül’de rehin alınan çoğu çocuk bin kişinin kurtarılması için 3 Eylül’de düzenlenen operasyonda çıkan çatışma sonucu 186’sı çocuk 331 kişi hayatını kaybetmişti.

Kent yakınındaki mezarlığın girişinde, hayatını kaybedenlerin anısına yapılan ve 2005 yılında açılan, dört yöne bakan ve kaybettikleri çocukları melek şeklinde tasvir edildiği 4 kadının yer aldığı “Keder Ağacı” anıtına, yıldönümü vesilesiyle Rusya Devlet Başkanlığı ve Rus iç istihbarat servisi FSB’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kurumun çelengi bırakıldı.

 

TÜRK KIZI ALANA’NIN MEZARI

İzmirli Seyfi Doğan’ın saldırıda ölen kızı Alana’nın çiçeklerle süslenmiş mezarının taşında şu sözler yer alıyor:

“Mezarımın başında durma ve ağlama,

Ben burada değilim,

Ben burada uyumuyorum,

Ben esen binlerce rüzgarım,

Ben karlardaki pırlanta parlaklığıyım,

Ben buğdaydaki güneş ışığıyım,

Ben sonbahar yağmuruyum,

Sabahın sakinliğinde uyandığında,

Yükselen kuşların sakin uçuşuyum,

Ben gece yumuşakça parlayan yıldızım,

Mezarımın başında durma ve ağlama,

Ben burada değilim, ben ölmedim.”

Alana’nın mezarının hemen yanı başında, saldırıda hayatını kaybeden talihsiz Aslan ve Soslan Beroyev ikizlerinin bitişik mezarları bulunuyor.

Okul baskınında hayatını kaybeden torununun mezarı başında gözyaşlarına hakim olamayan yaşlı bir Oset kadın da acılarının özellikle her yıl okulların açıldığı ilk gün daha da arttığını belirterek, 4 yıldır kendilerini kimsenin aramadığından ve acılarını sormamasından şikayet ediyor.

 

MEZARLARIN BAŞINA SU ŞİŞELERİ BIRAKILDI

Beslan’daki tüm mezarların başında yanan mumların yanı sıra su şişeleri ile oyuncaklar dikkati çekiyor.

Ailelerin, çocuklarının rehin tutulduğu 3 gün boyunca aç ve susuz kaldıkları için mezarlarının başına su şişesi bıraktığı belirtildi.

Ancak Beslan’da tüm acıların yanı sıra bölge halkının mucize olarak değerlendirdiği bir olay da yaşandı. Katliamda hayatını kaybeden Angelika’nın annesi, olaydan 2 yıl sonra, Angelika’nın doğum gününde bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Beslanlıların bunu mucize olarak değerlendirdiği ve şimdi 2 yaşında olan Angelika için sürekli dua ettiği kaydedildi.

AA

 

Sayı : 2008 09