Dağıstan’ın Ölümsüz Şairi Resul Hamzatov 85 Yaşında!

0
641

Dağıstan’ın ünlü şairi Resul Hamzatov’un 85. doğum günü kutlamaları çerçevesinde başkent Mahaçkale’de şairin anısına Devlet Edebiyat Müzesi’nin açılışı yapıldı.

Şairin doğum günü anısına düzenlenen ‘Hamzatov Günleri’ çerçevesinde açılışı yapılan müze, şairin 1 Kasım 1961’den başlayarak 42 sene boyunca edebi çalışmalarını gerçekleştirdiği ofisi oldu. Dağıstan Yazarlar Birliği Başkanı olduktan sonra Hamzatov burayı boşalttı. Müzede Hamzatov’un çocukluğundan ölümüne kadar yaşadıkları ve özel eşyaları sergileniyor.

Programa katılmak için Rusya’nın çeşitli bölgelerinden ve Ortadoğu ülkelerinden çok sayıda kültür adamı Mahaçkale’ye geldi. Gelen misafirler arasında eski Rusya Federasyonu Kültür Bakanı ve şu anda Rusya’nın UNESCO elçisi olan Yevgeni Sidorov, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Departmanı Başkanı Grigori Orconikidze gibi isimlerin yanı sıra Kırgızistan, Kazakistan ve Moldovya’dan UNESCO sorumlu sekreterleri yer aldı.

Program, şairin mezarına çelenk bırakılması, konferanslar, şairin Mahaçkale’deki evinin ve Hunzakh bölgesine bağlı köyü Tsada’nın ziyaret edilmesi ile devam etti.

Resul Hamzatoviç Hamzatov; 8 Eylül 1923’te bir Avar köyü olan Tsada’da doğdu, 3 Kasım 2003’te Moskova’da yaşamını yitirdi. Babası da Dağıstan halk şairi Hamzat Tsadas’tı. Tsada köyünde orta öğreniminin ardından Avar öğretmen okuluna gitti; ortaokul öğretmenliği ve Avar Tiyatrosu’nda tiyatro oyunculuğu yaptı. Moskova’da Gorki Edebiyat Enstitüsü’nü 1970’de bitirdi. 1943 yılında SSCB Yazarlar Birliği üyesi, 1950 yılında -ölümüne dek- Dağıstan Yazarlar Birliği Başkanı seçildi.

Hamzatov’ un ilk kitabı 1943 yılında Avar dilinde yayınlandı. Rus ve Avar dillerinde yazdığı onlarca şiir ve düzyazı kitabı bulunan Hamzatov’un şiirlerini Raymond Paus, Yuri Antonovi, Aleksandr Pahmutov gibi ünlü kompozitörler besteledi. Hamzatov ayrıca Puşkin, Lermontov, Yesenin ve Mayakovski gibi sanatçıların yapıtlarını Avar diline çevirmiştir. 1952’de Sovyetler Birliği Devlet Ödülü’nü, 1962’de Lenin Ödülü’nü aldı; 1959’da Dağıstan Halk Şairi, 1974’de Toplum İçin Çalışan Kahraman ünvanı ile onurlandırıldı. (Mahaçkale/Ajans Kafkas)

 

Sayı : 2008 09