Güney Osetya için yıkık bina envanteri

0
507

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, savaşın ilk günlerinde Tsihinval’e bombardıman Tamaraşeni üzerinden yürütüldü. Köyün sonradan karşı tarafın cevap vermesi sonucu ağır hasara uğradığı tahmin ediliyor.

Gürcistan’ın saldırısı sırasında Güney Osetya’nın başkenti Tsihinval ve etrafında 438 binanın yıkıldığı bilgisi verildi. Binaların 346’sının tamamen, 92’sinin ise kısmen yıkıldığı bildirildi. Bu bilgilere Birleşmiş Milletler’e ait araştırma birimlerinin, yerleşimlerdeki değişimleri tespit etmek için geliştirilen uydu görüntüleme programı UNOSAT tarafından yürütülen uydu çekimleri ile ulaşıldı.

Uydu bilgilerine göre, en çok yıkılan bina sayısı 177 ile Tsihinval’in kuzeyindeki Gürcü köyü Tamaraşeni’de tespit edildi. Güney Osetya’daki en büyük Gürcü köyü olarak bilinen Tamaraşeni’de lunapark, yollar, bankomatlar ve bir de otel vardı. Ancak şimdi köy tamamen yıkılmış durumda. Yine Gürcü köyü Ergneti de saldırılarda ciddi şekilde zarar gördü.

Vladimir Putin dün yaptığı bir açıklamada, Gürcü saldırısının Güney Osetya’ya verdiği zararın bir milyar dolardan fazla olduğunu duyurdu.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, savaşın ilk günlerinde Tsihinval’e bombardıman Tamaraşeni üzerinden yürütüldü. Köyün sonradan karşı tarafın cevap vermesi sonucu ağır hasara uğradığı tahmin ediliyor.

UNOSAT resmi sitesinde Tsihinval ve civarındaki köylerle ilgili uydu haritası bilgilerini Ağustos’un ikinci haftası yayınladı. UNOSAT uzmanları, bu uydu kontrol bilgilerinin yer uzmanlarınca doğrulanmadığının da altını çizdi.

Güney Osetya ciddi hasara uğramakla birlikte binaların çoğunun sağlam kaldığı bildiriliyor.  Yine de bir çok yönetim binası ve ünlü Yahudi mahallesi dahil olmak üzere bazı mahalleler tamamen yıkıldı.

Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoyti’nin ifadesine göre, savaşta yıkılan Tsihinval 2011’e kadar yeniden inşa edilecek. Kokoyti 2011’e kadar sadece savaşın izlerinin silinmeyeceğini, aynı zamanda modern ve Kafkasya’nın en güzel şehrini inşa edeceklerini ifade etti.

http://alanvakfi.org.tr/haberdetay.asp?HaberNo=325

 

Sayı : 2008 09