İrfan Argun’un Lavrov’a Rica Mektubu

0
455

Ekselansları, Sergey Lavrov,

Rusya Federasyon Dışişleri Bakanı

Rusya Federasyonu, Gürcistan’ın sonunda Kafkasya’yı savaşın içine sürükleyen saldırgan politikalarına karşı gereken yanıtı verdikten sonra hem Güney Osetya hem Abhazya’yı bağımsız devletler olarak tanıyarak büyüklüğünü bütün dünyaya göstermiştir.

Türkiye’de yaşayan 7 milyon civarındaki Kafkasya kökenli insanlar olarak bu tarihi süreçteki üstün rolünden dolayı başta Rusya Federasyonu Başkanı Dimitri Anatolyeviç Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin olmak üzere Federasyon Konseyi, Devlet Duma ve Rusya hükümetine şahsınız nezdinde minnet duygularımızı ifade etmek istiyoruz. Bu kararı hepimizin beklentilerini ve duygularını yansıtmasının ötesinde doğru ve adil bulduğumuzu ifade etmek istiyoruz.

Kuşkusuz Rusya’nın her açıdan dönüm noktası sayılacak bu cesur adımı, özellikle Kafkasya’nın gerçeklerini ve uluslararası hukuku hiçe sayan Gürcistan’dan yana tavır almış devletlerin keyfini kaçırmıştır. Ancak Rusya yönetiminin geri adım atmayacağını belirterek sergilediği kararlı duruş bizlerin geleceğe umutla bakışımızı perçinlemiştir. Bu vesileyle takdirlerimizi ve teşekkürlerimizi sizlere bir kez daha iletmekten onur duyuyoruz.

Ekselansları,

Zatilinize bu satırları yazarken, bundan sonrası için diaspora olarak yardımcı olacağınıza şüphemiz olmayan bazı masumane taleplerimizi de iletme arzusundayız:

Yıllardır ambargo nedeniyle anavatanımız Abhazya ile arzu ettiğimiz ekonomik, ticari, sosyal, kültürel ve ailelerarası ilişkileri gerçekleştirmekte ciddi sıkıntılar yaşadık. Kuşkusuz bu ilişkilere diasporada yaşayan bizler kadar Abhazya’nın da ciddi ihtiyacı var. Abhazya ile ekonomik bağların güçlenmesinin ve oraya yapılacak yatırımların dolaylı olarak 2014 Soçi Kış Olimpiyatları için de önem arz edeceğini düşünüyoruz. Burada kritik mesele Abhazya ile Türkiye arasında doğrudan ulaşımın yapılamamasıdır. Türkiye ile Abhazya arasında doğrudan deniz ve hava ulaşımının tesis edilmesi için Rusya’nın yapacağı girişimlerin önemli olduğuna inanıyoruz.

İkinci olarak vize işlemlerimizle ilgili uygulamaların daha kolaylaştırılmasını rica ediyoruz.

Bu taleplerimizi masum istekler olarak algılamanızı rica ediyor, 30 Eylül 2008’de Abhazya’da düzenlenen Zafer Bayramı’na Türkiye’den katılacak insanlara sağladığınız kolaylıklar için de şimdiden şükranlarımızı sunuyoruz.

 

Saygılarımızla…

Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi

Adına

Başkan İrfan ARGUN

 

Sayı : 2008 09