Kremlin karşıtı web sayfası kurucusu gözaltında iken öldürüldü Bir İnguş Gazetecinin “Kaza Sonucu” Ölümü

0
446

Kremlin karşıtı web sayfası kurucusu gözaltında iken öldürüldü Bir İnguş Gazetecinin “Kaza Sonucu” Ölümü

Moskova (AFP) — Interfax’ın Savcılardan aldığı bilgilere göre, Kafkaslarda Kremlin politikalarının eleştiricisi polis gözetiminde iken kafasından aldığı bir kurşunla öldürüldü..

Bölgenin önemli haber kaynaklarından ingushetiya.ru adlı web sitesini kuran ve yöneten Magomed Yevloyev, Kremlin yanlısı İnguşetya Başkanı Murat Zyazikov’un önde gelen muhaliflerinden biri idi.

Rusya medyasının bildirdiğine göre, Yevloyev’in Çeçenistan’a komşu, çoğunluğu Müslüman olan İnguşetya’nın başkenti Nazran’da polis otosunun içinde öldürülmesi olayı ile ilgili olarak savcılar bir soruşturma başlattı.

Interfax’ın bildirdiğine göre Savcılık ofisi sözcüsü Vladimir Markin, Yevloyev’in polis otosuna alınmasından sonra “bir kaza” meydana geldiğini ve yaralanan Yevloyev’in daha sonra hastanede öldüğünü söyledi.

Web sayfası ise, Yevloyev’in Nazran’da polis tarafından tutuklandıktan sonra öldürüldüğünü bildirdi.

(..)Söz konusu sayfa, İnguşetya’da en fazla okunan ve sayfayı kapatmakla tehdit eden İnguş Başkanı açıkça eleştiren bir web sayfası idi.

Ekho Moskvy radyosu, yerel muhalif aktivist Magomad Khazbiyev’in “web sayfası kurucusunun Nazran’a gelişinde kontrol noktasında tutuklandığını” söylediğini bildirdi. Yevloyev’in geldiği uçak aynı zamanda İnguş Başkanı da taşıyordu. (..)

(..)Interfax’ın bildirdiğine göre polis kaynakları site kurucusunun bir ceza soruşturması kapsamında polis merkezine alındığını bildirdi. Aynı kaynağın, “yolda bir polis memurunun silahı kazayla ateş aldı ve kurşun Yevloyev’in kafasına geldi” dediği bildirildi.

Rus yargı yetkilileri, Haziran ayında sitenin “aşırı” görüşler ileri sürdüğü için kapatılmasını emretmişti. Moskova, sitenin geçen sene yerel yöneticilerin yolsuzluk ve kötü yönetimleri dolayısıyla aleyhe kampanya başlatması üzerine siteye blok koymuştu.

Ingushetiya.ru’nun baş editörü Rosa Malsagova bu ayın başlarında Fransa’ya iltica etmeye çalıştığını duyurmuştu.

Rusya Memorial Haklar Grubu Başkanı Alexander Cherkassov “Bu bir cinayettir ve mutlaka çözülmesi gerekir” dedi.

İnsan Hakları gözlemcisi Paris kaynaklı Sınır Tanımayan Muhabirler (RSF) yaptıkları açıklamada “derin şoka uğradıklarını” belirttiler. Açıklamada “Uluslararası toplum ve özellikle Avrupa Birliğinin gerçekte olup bitenler konusunda açıklama istemesi gerekir” dendi.

 

Sayı : 2008 09