Rüzgârın yol arkadaşları Kabardey Atları Yarışıyor

0
776

Yağan yürüyüşe sadece Kabardey cinsi atların dahil edildiğini, çünkü diğer at cinslerinin bu kadar uzun yola dayanamadıklarını belirterek, Arap atlarının bile üç-dört günlük bir yürüyüşten sonra yola devam edemeyeceğini söyledi.

Kafkasya’da 12 gün sürecek 1000 kilometrelik at yarışı start aldı.

(..)Yarış, Kabardey-Balkar, Kuzey Osetya, Stavropol Kray, Krasnodar Kray, Adıgey ve Karaçay-Çerkes olmak üzere altı bölgede gerçekleşecek. Yarışta takip edilecek yol ise şöyle: Nalçik-Mozdok-Geogiyevsk-Stavropol-Armavir-Kurganinski-Maykop-Çerkessk-Kanjal dağı. Katılımcılar arasında milli antrenör Aslan Hamdohov; milli antrenör ve Breste şehrindeki ‘Kazak kasabası’ at çiftliğinin başkan yardımcısı Soslan Kolebatov; Kabardey-Balkar devlet başkanlığı at yarışlarında bronz madalya sahibi Albert Karmov gibi isimler yer alıyor.

Proje organizatörü İbrahim Yağan, uzun at yarışını basına şöyle takdim etti: “Proje Kabardey’in Kanjal Savaşı’ndaki zaferinin 300. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Kutlama düşüncesi Kabardey-Balkar Devlet Başkanı Arsen Kanokov’a ait. At yürüyüşü bu önemli tarihi kutlama programına sadece Kabardey için değil, Rusya için de dahil edildi. Temmuz ayında gerçekleştirilen Rusya Bilim Konferansı’nda, Rusya’nın tanınmış bilim insanları, Kabardey’in Kanjal’daki zaferinin bir çok açıdan Rusya’nın Poltova zaferini kazanmasına yardım ettiği sonucuna vardılar.”

Sadece Kabardey atları yarışıyor

Yağan’ın ifadesine göre, projesinin hayata geçirilmesinde devlet desteği yok, sadece bazı sponsorların katkısıyla yürüyüş gerçekleştiriliyor. Yağan yürüyüşe sadece Kabardey cinsi atların dahil edildiğini, çünkü diğer at cinslerinin bu kadar uzun yola dayanamadıklarını belirterek, Arap atlarının bile üç-dört günlük bir yürüyüşten sonra yola devam edemeyeceğini söyledi. Yarışta yer alan atlara veterinerlerin de eşlik edeceği ve durumu iyi olmayan atların yarıştan çıkarılacağı belirtildi.

Seneye Guinness Rekorlar Kitabına başvurulacak

Yağan sözlerini şöyle sürdürdü: “Yürüyüşün asıl amacı, Kabardey at cinsinin korunması ve tanıtımının yapılması. Bu bir bakıma hazırlık projesi ve yürüyüşün sonucuna göre gelecek sene daha zor şartlarda at yürüyüşü yapılarak Guinness Rekorlar Kitabına geçirilmesi planlanıyor.”

20 Eylülde Kabardey-Balkar’ın Zolski bölgesinde bulunan Kanjal dağında sonra erecek olan yürüyüşe ‘Gueren’ ve ‘Osman’ çiftliklerinden yedi Kabardey atı katılıyor.

(Çegem/Ajans Kafkas)

 

Sayı : 2008 09