Çerkesov: “Etnik milliyetçilik yapmıyoruz”

0
546

Karaçay – Çerkes Cumhuriyeti(KÇC) Adige Khase Başkanı Muhammed Çerkesov, kongreye toplumsal hareket temsilcilerinin, Kabardey Balkar, Adıgey Cumhuriyeti ve Diaspora Çerkeslerinin temsilcilerinin yanı sıra Karaçay – Çerkes Cumhurbaşkanı Boris Ebzeev’i de davet ettiklerini söyledi.

Karaçay – Çerkes Cumhuriyeti(KÇC) Adige Khase Başkanı Muhammed Çerkesov, kongreye

toplumsal hareket temsilcilerinin, Kabardey Balkar, Adıgey Cumhuriyeti ve Diaspora Çerkeslerinin temsilcilerinin yanı sıra Karaçay – Çerkes Cumhurbaşkanı Boris Ebzeev’i de davet ettiklerini söyledi.

Olağanüstü kongre öncesi, 5 Kasım’da Regnum’a verdiği röportajda, Ebzeev’in geldiği günden bu yana Çerkeslerle uğraştığını vurgulayan Çerkesov “Ebzeev Başbakanlığı Çerkeslerin elinden alarak ulusal mutabakatı yok etti. Böylece de Çerkeslerin statüsünü düşürdü” dedi.

Çerkeslerin, Rusya Federasyonu ‘nda üç Cumhuriyette ve Şapsığ bölgesinde yaşayanlarla beraber 700 bin kişi olduğunu belirten Çerkesov, hakları için mücadelede kararlı olduklarının altını çizerek   şunları söyledi: “Çerkesler Rusya politikasına ve kültürüne çok büyük katkı sağladı. Biz Çerkesler hiçbir zaman etnik milliyetçilik yapmıyoruz. Çerkeslerin tarihlerinde geleneklerinde hep tolerans vardır. Bu kongrede Çerkesler olarak bundan sonra izleyeceğimiz strateji ve taktiği belirleyeceğiz. Ayrıca KÇC’deki kadro politikalarında Çerkeslerin haklarını koruyacağız. Bunun için her türlü mücadeleyi yapacağız.”

Bugüne dek,  1990’dan bu yana KÇC’deki mutabakata göre Cumhurbaşkanının Karaçay, Başbakanın ise Çerkes olduğunu anlatan Çerkesov, 1999 yılında KÇC iç savaşın eşiğine geldiğinde de Moskova’nın ara buluculuğuyla uyulan mutabakat sayesinde istikrarın tekrar sağlandığını hatırlattı.

Çerkesov, Regnum muhabirinin “Çerkes asıllı Dokşokov’un Parlamento Başkanı olması neden yeterli görülmedi” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Böyle bir alternatifi kabul etmiyoruz. Boris Ebzeev bunu daha önce de teklif etmiş, ancak biz kabul etmemiştik. Çünkü Başbakanlık icracı bir konum, Parlamento Başkanlığı fonksiyonu olmayan bir konum. Parlamentoda Çerkes milletvekilleri zaten azınlıkta. Parlamento Başkanının Çerkes olması bizim için hiçbir şey ifade edemez.”

(KAFKASEVİ)

 

Sayı : 2008 10