İnguşetya’da Askeri Konvoy Vuruldu, 50 Rus Askeri Öldürüldü

0
484

İnguşetya Cumhuriyeti’nde Sunca kasabası yakınlarında bir askeri konvoyu pusuya düşüren direnişçiler, en az 50 Rus askerini öldürdü.

Haber, tarafsız haber ajansı Regnum tarafından, Rus güvenlik servisi FSB’ye dayandırılarak doğrulandı. Ajans, kaynakların rakam telaffuz etmediğini ama ciddi sayıda askerin öldüğünü söylediklerini duyurdu.

Bağımsız haber ajansı Kavkazski Uzel de haberi doğrulayarak, en az 50 Rus askerinin öldürüldüğünü, ölen askerlerin büyük kısmının Rus İçişleri Bakanlığı’na bağlı özel OMON birliklerine mensup olduğunu kaydetti.

Yerel muhalif web sitesinin haberine göre ise İçişleri Bakanlığından bir kaynak Sunca bölgesinde yaklaşık 50 askerin öldürüldüğünü söyledi. Aynı kaynağa göre, zırhlı personel taşıyıcılar içindeki askerlere en az iki ayrı saldırı düzenlendi. Saldırıda, zırhlı personel taşıyıcılar ve kamyonlar da imha edildi.

Sahibi geçtiğimiz günlerde devlet başkanı Murat Zyazikov tarafından öldürülen, yerel muhalif site ingushetia.org’un haberine göre ise Rus askerlerine üç ayrı saldırı düzenlendi. İlk saldırı Galashki köyü yakınlarında, ikincisi ise Surkhakhi ve Alkhasty köyleri arasındaki yolda gerçekleşti. Üçüncü saldırı ise saldırıya uğrayan Rus askerlere takviye olarak gitmekte olan bir askeri konvoya gerçekleştirildi.

İnguşetya Savcısı Yuri Turigin ise ölü sayısı vermediği açıklamasında, saldırıyı Çeçenya ve İnguşetya’dan 20 savaşçının düzenlediğini duyurdu.

Rus silahlı kuvvetleri de, İnguşetya’da konvoylarına yapılan bu saldırılar sonrasında geniş çaplı bir ‘karşı terör operasyonu’ başlattı.

Rusya’da devlet kontrolündeki haber ajansları iki Rus askerin öldüğünü söylerken, İnguş güvenlik kaynakları saldırılarda en az 40 Rus askerinin öldüğünü belirtiyorlar.

Bir yerel güvenlik kaynağı, “Askerler direnemediler bile. Çünkü araçlarına omuzlardan ateşlenen roketlerle saldırı düzenlendi. Üç zırhlı personel taşıyıcı ve iki kamyon tahrip oldu, otomotik silahların ateşine maruz kaldılar. Konvoydaki askerlerden sadece biri sağ kurtuldu” dedi.

(Dünya Bülteni-19.10.08)

 

Sayı : 2008 10