Oset-İnguş çatışmasını kışkırtma çabası

0
508

Kuzey Osetya’nın Beslan kasabasında 2004’te 334 kişinin yaşamını yitirdiği rehine eylemi ve korkunç kurtarma operasyonunun tetiklediği Oset-İnguş gerilimini kışkırtan gelişmeler eksik olmuyor.

14 Eylül’de Magomed Hamhoyev adlı bir İnguş’un kaçırılıp işkence edilmesinin ardından İnguşların tutulduğu gizli bir hapishane olduğu iddiaları yeniden gündeme geldi. Beslan’ın Sesi Başkanı Ella Kesayeva, bu tür olayların arkasında İnguş ve Oset halkları arasında çatışma çıkarmaya çalışan gizli servislerin olduğunu belirtti. Kesayeva, “Bunlar iki halkı birbirine karşı kışkırtma amacı güden kötü niyetli eylemlerdir. Bu tamamen kanunsuzluktur. Biz Beslan trajedisinin kurbanları olarak çocuklarımızın kanları üzerine kurulu bu tür eylemlere kesinlikle karşıyız” dedi. Kesayeva “Bu tür haberleri duyan hiç kimse provakasyona alet olmasın” diye seslendi.

Kendisi ve görgü tanıklarının verdiği bilgiler ışığında Hamhoyev’in hikayesi ise şöyle: Hamhoyev, 14 Eylül’de Ramenki Caddesi’ndeki özel doktorlarını ziyarete gitmişti. Eşi iki yaşındaki çocuğuyla doktorun yanına çıkarken kendisi beş yaşındaki oğluyla arabada kaldı. Bu arada iki kişi ellerindeki sopalarla aracın camlarını kırıp Hamhoyev’i dışarı çıkarttı ve döve döve bir araca bindirip bölgeden uzaklaştı. Çocuk ise arabada kaldı. 17 Eylül’de Moskova’nın Horoşevo Mnevniki bölgesinde İçişleri’ne bağlı OVD devriye birliğinde ortaya çıkan Hamhoyev, Osetçe konuşan kişilerin kendisini Serebryani Bor’da küçük bir evde tuttuğunu ve işkence yaptığını, evde bir ceset gördüğünü ve tutulduğu yerden kapıyı kırarak kaçmayı başardığını anlattı.

(Ajans Kafkas / Beslan)

 

Sayı : 2008 10