Gürcülerin Güney Osetyayı işgal etme girişiminden en karlı çıkan taraf, Abhazlar oldu

0
455

Abhazlar, Türkiyenin hücumbotlarını ele geçirdi

1992 yılında bağımsızlık ilan eden ve kanlı savaşların ardından istilacı birlikleri sınırları dışına atan Abhazlar, Ağustos ayında başlayan Rus-Gürcü savaşını fırsat bilerek, Gürcülerin elindeki son köprübaşı olan Kodori Vadisi’ni de ele geçirmeyi başardı.

Ancak, Abhazların Ağustos ayındaki savaştan elde ettikleri kazancın, sadece Kodori Vadisi ile sınırlı olmadığı anlaşıldı. Gürcistan’a giren Rus birliklerince bombalanan Poti Limanı’nda bağlı bulunan çok sayıda savaş gemisi ve hücumbotun önemli bölümünün de Abhaz birliklerinin eline geçtiği bildirildi.

Abhaz kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Rus uçaklarınca bombalanan Poti Limanı’nda bulunan savaş gemileri, Gürcü askerlerince terk edildi. Abhazlara ise sadece savaş gemilerine el koyup limanlarına götürmek düştü. Gemileri üslerine götüren Abhazlar, büyük bir sürprizle karşılaştı. Çünkü son sistem silahlarla donatılmış yeni nesil hücumbotların bazıları Türk malıydı. Ele geçen hücumbotların Türk malı olduğu duyan Abhazlar tepki yerine “Bu savaş gemileri helal sayılır. Ne de olsa, Türkiye’de yüz binlerce Abhaz yaşıyor. Bunlarda onların da hakkı var” diyerek şükranlarını sundukları öğrenildi.

Öte yandan, Abhaz birliklerinin geri aldığı Kodori Vadisi’ndeki Gürcü askeri üssünde de önemli miktarda ağır silah ve mühimmat ele geçirildiği öğrenildi.

Cafe Siyaset’in haberine göre büyük bölümü Amerikan yapımı olan onlarca tank, top, roketatar, uçaksavar, tanksavar füzeleri, binlerce Amerikan M-16 piyade tüfeği ve milyonlarca mermiye el koyan Abhazlar, kısa süreli Rus-Gürcü savaşının en kazançlı çıkan tarafı haline geldi. (..)

(http://timeturk.com/Abhazlar,-Turkiyenin-hucumbotlarina-elegecirdi-34370-haberi.html)- (11 Kasım 2008)

 

 

Sayı : 2008 12 – 2009 01