Çeçenistan’ın artık tek hakimi Rusçu Kadirov!

0
541

Çeçenistan’da Kadirov’un rakibi Rusçu paramiliter güçler dağıtıldı

Çeçenistan’da faaliyet gösteren Zapad (Batı) ve Vostok (Doğu) birliklerinin faaliyetlerine son verildi. Sadece Rusya Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı olan birliklerin faaliyetlerinin durdurulması ile Ramzan Kadirov’un, Çeçenistan’ın tek hakimi olduğunu ilan ettiği yorumları yapılıyor. Zapad ve Vostok’taki paramiliter güçler, Kadirov’un rakibi yine Rusçu Yamadayev kardeşler tarafından kontrol ediliyordu. Her iki isim de, Kadirov da Yamadayev kardeşler de Birinci Çeçen Rus savaşı sırasında Rusya’ya karşı mücadele etmişler ama ikinci Çeçen savaşı sırasında direnişin karşısına geçerek Rusya’nın yanında savaşmışlardı.

Zapad ve Vostok birliklerinin dağıtılacağı haberleri, bu birliklerdeki Çeçenler tarafından hoş karşılanmadı. (..) Zapad birliğindeki askerler, “Bizi bozuk para gibi kullandılar. Esas sorun üst düzey memurlar ve komutanlarımız arasında yaşanmakta…” diye düşünüyorlar.

(..) Ülkenin tek hakimi olduğunu ilan eden Ramzan Kadirov ile Yamadayev kardeşler arasındaki ayrılık, bir yol verme münasebetiyle su yüzüne çıkmıştı. Geçtiğimiz Nisan ayında, Kadirov’un konvoyuna yol vermeyen Vostok üyeleri ile Kadirov’un adamları arasında önce tartışma sonra çatışma çıkmış ve 20 kişi ölmüştü.

Bir süre sonra da Ramzan Kadirov, Yamadeyev kardeşleri cinayet ve adam kaçırma suçuyla itham ederek, haklarında arama emri çıkartmıştı. Ancak Ruslar’ın Gürcistan ile olan savaşına katılan Yamadayev kardeşler hakkındaki arama emri, bu savaş sonrası kaldırılmıştı.

(..)Kommersant Gazetesi, ilga ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Ramzan Kadirov’un Rusya’ya hizmeti Putin yönetimi tarafından yüksek değere haiz bulunuyor ve istekleri şimdilik yerine getiriliyor. Ancak KGB zihniyetinin ilk fırsatta kendisine hizmet eden şahısları harcadığının da unutulmaması gerekir.” (Kaynak: Dünya Bülteni/ Haber Merkezi. 10 Kasım 2008)

 

Sayı : 2008 12 – 2009 01