Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4 yıl Türkiye’de büyükelçilik yaptıktan sonra 2 ay önce ülkesine dönen ve Başbakanlık koltuğuna oturan Gürcistan Başbakanı Grigol Mgaloblişvili ile 2008’in son günlerinde bir araya geldi. İki Başbakan, Başbakanlıkta gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Gürcistan Başbakanı Mgaloblişvili, basın toplantısı sırasında Türkçe konuştu.
Erdoğan, “Gürcistan’da yaşanan gelişmeleri endişeyle izledik. Sorunların barışçıl yollardan çözümü için çaba sarf ettik. Ateşkesin hemen ertesinde Moskova ve Tiflis’i ziyaret ederek temaslarda bulunduk. Abhazya ve Güney Osetya sorunlarının Gürcistan’ın toprak bütünlüğü içerisinde çözümlenmesine büyük önem veriyoruz.” diye konuştu.
Erdoğan, iki ülke arasında Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı ve Bakü-Tiflis-Kars gibi önemli projeler olduğuna da dikkat çekerek, raylı sistemde yeni ipekyolu kurduklarını, vatandaşların vizeden muaf bir şekilde seyahat ettiğini söyledi. Erdoğan, iki ülke arasında ekonomik ve siyasi ilişkilerin hızlı bir şekilde geliştiğini, 2009 yılında ticaret hacmini 2 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Gürcistan Başbakanı Mgaloblişvili ise, ilk ikili ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Gürcistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler çok sağlam bir zemine dayanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti hem zor günde hem iyi günde Gürcistan’ın yanında olmuş ve toprak bütünlüğünü, egemenliğini, bağımsızlığını desteklemiştir. İki ülke arasında vizeler kalktı. Serbest ticaret, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmaları imzalandı. Ticaret hacmi 10 ayda 1 milyar dolar arttı” şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, “Türkiye’de çok sayıda Kafkas kökenli vatandaşımız bulunuyor. Abhazya ve Güney Osetya kökenli vatandaşlarımız gelinen noktada anavatanlarına gidiş gelişlerinde kendilerine kolaylık sağlanmasını istiyorlar.
Ancak bir taraftan da Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ile ilgili net bir tavrı var. Bu konuda nasıl bir denge gözetilecek?” sorusuna karşılık da, “Kişilerin seyahat hürriyeti noktasında hassasiyetimiz devam etmektedir. Buna müdahale etmemiz söz konusu olamaz. Bu tür gidiş gelişleri bu noktada değerlendiriyoruz. Toprak bütünlüğü konusundaki hassasiyetimiz apayrı bir konu. Ciddi kararlı duruşumuz aynen devam etmektedir. Herkesin de saygı göstermesi gerekir diye düşünüyorum” dedi.
Sayı : 2008 12 – 2009 01