Tiyatro: Si Adiğabz

0
479

Adıgey Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Devlet Drama Tiyatrosu, Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun davetlisi olarak Türkiye turnesi gerçekleştirdi. Adigabze’nin dil olarak zenginliğini anlatan ve dil bilmeyenler tarafından da keyifle izlenen eğlenceli ve esprili bir oyun olan “Si Adiğabz”, 21 kasım – 6 aralık 2008 tarihleri arasında Türkiye’nin çeşitli kentlerinde gösterimde idi.

Daha önce 2006 yılında Türkiye turnesi gerçekleştiren Drama Tiyatrosu, bu defa daha çok genç oyunculardan oluşmuştu. Turne hakkında bilgi veren tiyatro yöneticisi Zekhova Meleachet, ’21 kasımda 10 kişilik bir grupla Türkiye’ye geldiklerini ve 6 Aralık Cumartesi gününe kadar toplam 15 yerde oyunlarını sergileyeceklerini’ söyledi. Meleachet oyunla ilgili olarak, “Gösterimize Si Adığabze (Adıgecem) dememizin nedeni, dilimizden vazgeçmemenin, korumanın önemini anlatmak içindir. Adıgecenin güzelliğini, tatlılığını özellikle gençlerimize anlatabilmek istiyoruz. Dilimize sahip çıkmazsak, milliyetimize de sahip çıkamayız ve yok oluruz. Bu onursuzluktur. Atalarımızın binlerce yıldır koruyup bize aktardıkları dilimizden vazgeçmeyelim. Dilimizin güzelliğini ve neler yapabildiğimizi anlatmak için bu oyunda şiirler okuyoruz, şarkılar söylüyoruz, tiyatro oyunlarımızdan küçük parçalar sunuyoruz, hepsiyle altın değerindeki Adıgecemizi anlatıyoruz” şeklinde konuştu.

Adıgey Cumhuriyeti’nin usta tiyatrocuları Bidanique Mar’yet ve Zekho Meleçet’in rehberliğinde genç bir kadro ile çıkmış “Si Adığabz” adlı oyun.  Batıj Fatime, Cıme Zarema, Khone Aksana, Ğuınejıqu Asiyet, Murat Rustem, Kebekh Anzor, Nekhay Adam ve Haquıy Aslan’dan oluşan genç oyuncular, yüreklerindeki coşkuyu ve Adığabze’yi diasporada (İstanbul, Düzce, Ankara, Çorum, Samsun, Tokat, Kayseri, Adana, Mersin, Antalya, İnegöl, Gönen, Sakarya) seslendiriyor olmanın mutluluğunu izleyicilerle paylaştılar.
(kafkasfederasyonu.org sitesinden derlenmiştir.)

Sayı : 2008 12 – 2009 01