Abhazlar’dan AB’ye Tepki

0
464

Türkiye’deki Abhazlar, Abhazya’nın bağımsızlığının tanınmasını oylamak üzere toplanacak olan Belarus Parlamentosu’na baskı yapan AB’yi protesto eylemlerine başladı.

soL (Haber Merkezi) Belarus Parlamentosu’nun 2 Nisan’da Abhazya’nın bağımsızlığını tanımak için yapacağı oylama öncesinde Avrupa Birliği tarafından tehdit edilmesi, Türkiye’deki Abhaz diasporası tarafından düzenlenen eylemlerle protesto ediliyor. 16 Mart Pazartesi günü Ankara’da AB Türkiye Temsilciliği önünde mızıkaları ve danslarıyla eylem yapan Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi ve Ankara Abhaz Derneği üyeleri, 23 ve 30 Mart’ta da aynı yerde eylemlerini sürdürecek.
Protesto bildirisinde, “AB, ABD ve başta Türkiye olmak üzere bu beyhude politikaların üreticisi ve destekleyicileri, size daha önce yönelttiğimiz hiçbir uyarıyı dikkate almadınız ama hepsinde haklı çıktık. Size ait olmayan toprakları sahiplerine rağmen başkasına armağan edebileceğiniz, istediğiniz zaman devlet kurup ezelden beri var olan devletleri yıkabileceğiniz, sizden önce bu dünyada olan ve sizden sonra da olacak milletleri yok sayabileceğiniz, yetkisine sahip olduğunuzu zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Biz size böyle bir yetki vermedik, kendi kaderimizin tek yetkilisi biziz. Yaşasın bağımsız Abhazya” denilmişti.
Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi’nden yapılan açıklamada “İnsan hakları ve demokrasiyi sadece kendine hak gören AB’nin, birliğine dahil olmayan ülkelere dahi şantaj yaparak dünyayı istediği gibi şekillendirmeye, suni haritalar oluşturmaya çalıştığı” da ifade edildi.
Komitenin Ankara Temsilcisi Bediz Tantekin, soL’a yaptığı açıklamada, kendisini demokrasinin, özgürlüğün beşiği ve temsilcisi olarak gören AB’nin sırf söz konusu oylama nedeniyle, Belarus’a tehdit üstüne tehdit yönelttiğini, üyesi bile olmayan Belarus’un egemenlik haklarını pervasızca tehdit ettiğini söyledi… (19.03.2009)

 

Sayı : 2009 04