İstanbul’ da Gizli Çeçen Zirvesi

0
493

21 Mart’ta Sabah gazetesinde Abdurrahman Şimşek imzasıyla yayımlanan habere göre, ülkesindeki Çeçenler’i korumak isteyen Fransızlar üç Çeçen cinayetini araştırmak için gizlice Türkiye’ye geldi. Türk ve Fransız birimleri bilgi alışverişinde bulundu. 

On kişilik bir Fransız heyeti Çeçen cinayetleriyle ilgili bilgi almak üzere İstanbul’da savcı ve istihbaratçılarla görüştü. Edinilen bilgilere göre, Fransız istihbarat birimleri, bir süre önce Fransa’daki Çeçen liderlere silahlı ve bombalı suikast yapılacağı duyumu aldı. Suikastları Rus Gizli Servisi’nin (FSB) planlandığını düşünen Fransız istihbaratı, Türkiye’de Çeçen liderler birbiri ardına öldürülünce Fransa’daki Çeçenler’in adres ve kimlik bilgilerini değiştirdi. Fransız anti-terör polisi de ülkede yaşayan Çeçen liderleri ve ailelerini sıkı korumaya aldı… 

 

Rusya Karşıtı Çeçenler 

Fransız heyetinden irtibat Hâkimi Philippe Dorcet, Sabah’a yaptığı açıklamada: “Fransa’da Çeçenler’e yönelik suikastlar olacağı bilgisini gizli servisimiz DGSE’den aldık. Fransa’da bu yönde çok gizli bir soruşturma yürütüyoruz. Ülkemizde Çeçen liderler var. Türkiye’de peş peşe Çeçen cinayetlerinin gerçekleşmesi ilgimizi çekti. Türkiye’deki cinayetlerin birbirine benzerlik gösterdiğini düşünüyoruz. Fransa’da Çeçenler ile ilgili özel istihbarat ekibi kurduk. Alınan suikast istihbaratlarının Rusya bağlantılarını yakından takip ediyoruz.. Ülkemizde istihbarat kokan siyasi cinayetlerin işlenmesini istemeyiz. Fransa’daki Çeçenler ile Türkiye’de suikasta uğrayan Çeçenler’in ortak noktası Rusya karşıtı olmaları.” dedi Heyetle görüşmelere katılan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ise Çeçen cinayetlerinin terör ve organize suç kapsamında olmadığını söylemekle yetindi…  (waynakh.com – 22.03) 

 

Sayı : 2009 04