“Masal Gerçek Oldu”

0
454

“Biz AB’ ni tarafsız olarak görmüyoruz, Gürcistan’dan yana taraf olarak görüyoruz… AB ve AGİT Abhazya’nın konumuna saygı göstermek zorundadırlar…  

Avrupa Birliği Güney Kafkasya Özel Temsilcisi’ni kabul eden Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş: Avrupa ve ABD’nin Abhazya’nın bağımsızlığını bir ‘masal’ olarak değerlendirdiklerini anımsattı ve “Ama ‘masal’ gerçek oldu” dedi. 

Taraflar arasında yapılan toplantıda Abhazya’ya yapılacak olan insani yardım, sosyal ve ekonomik desteklerin gerçekleştirilmesi ile ilgili sorunlar görüşüldü. 

AB temsilcisi Semneby; “Bizler öncelikli sorunların çözümünde işbirliği yapmaya hazırız, ve benim dönemimde Abhazya ile işbirliğinin geliştirilmesini istiyorum. AB ile Abhazya arasındaki statü konusundaki farklı yaklaşımlar, tarafları ilgilendiren projelerin uygulanmasına engel olmamalıdır” dedi. 

Bagapş; Semneby’in sorunları politik ve politik olmayan olarak ayırması ile aynı fikirde olduğunu belirterek “Bizler bu şekilde işbirliği yapmayı isterdik, ancak bu düşünceyi pratik olarak nasıl gerçekleştirebiliriz, … Bugün sosyal yardım konuları bile politize ediliyor” dedi. 

Sergey Bagapş; “Üzülerek belirtmek isterim ki ne Avrupa, ne de ABD Abhazya’nın gerçek konumunu anlayamıyorlar, onların politikaları bu ülkeye antipati duyduklarını gösteriyor ve küçük halkların sorunları onları ilgilendirmiyor. Javier Solana’nın son dönemde söylemiş olduğu ‘AB hiçbir zaman Abhazya’nın bağımsızlığını tanımayacaktır’ sözüne burada hiç kimse üzülmemektedir.. Yüksek düzeyde uygulanan politikalarda ‘hiçbir zaman’ deyimi kullanılmamalı. 

“Geçtiğimiz yıl ağustos olaylarından önce Avrupa ve ABD’li politikacılar ve diplomatlar bizlere Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya’ya saldırmayacağını söylüyorlardı ve Abhazya’nın bağımsızlığı için ‘masal’ diyorlardı. ‘Ancak masal gerçek oldu’.. 

“Biz AB’ ni tarafsız olarak görmüyoruz, Gürcistan’dan yana taraf olarak görüyoruz… AB ve AGİT Abhazya’nın konumuna saygı göstermek zorundadırlar… Bağımsızlığımızı Rusya tanıdı, ve bizim gelşmemize destek veriyor…” dedi. 

Taraflar arasındaki görüşmeler daha sonra basın mensuplarına kapalı olarak sürdürüldü. 

(apsnypress.info – abhazyam.com –19.03)(kısaltılmıştır) 

  

Sayı : 2009 04