Maskhadov’ u Unutmadık

0
451

Çeçen Cumhuriyeti İçkerya’ nın III. Devlet Başkanı Aslan Aliyevich Maskhadov’ u şehit oluşunun dördüncü yıldönümünde rahmetle anıyoruz. 

Maskhadov, 1944 yılında dönemin SSCB lideri Stalin tarafından sürgüne gönderilen bir ailenin çocuğu olarak, 21 Eylül 1951 yılında Kazakistan’ da dünyaya geldi. 1957 yılında ailesiyle birlikte Çeçenya’ ya geri dönmeyi başarabilen şanslı bir ailenin üyesiydi… 

Rusya Federasyonu’ nun mağlubiyetini tescilleyen ve Çeçen Cumhuriyeti İchkeria’ nın bağımsızlığını kazandığını belgeleyen Khasavyurt Barış Anlaşması’ nı 1994 yılında Ichkeria hükümeti adına imzaladı. 

Dudaev’ in şehit olması nedeni ile boşalan devlet başkanlığı için .. katıldığı seçimlerde 27 Ocak 1997′ de oyların yüzde 60’ ını alarak İçkerya’ nın III. Devlet Başkanı oldu. 

Görevde kaldığı süre boyunca barışcıl bir politika izledi. RF’ nun Ichkeria’ yı yeniden işgali ile başlayan II. Rus-Çeçen Savaşı’ nı sona erdirmek için pek çok kez barış teklif etti. 8 Mart 2005 tarihinde Çeçenya’ nın Tolstoy Yurt Köyü’ nde şehit oldu.. 

Pek çok özgürlük savaşçısının ve sivilin cenazesi gibi Maskhadov’ un da naaşı hala ailesine teslim edilmedi. Bugün bir kez daha naaşların ailelerine teslim edilmesini talep ediyor, şehit Maskhadov’ u rahmetle ve saygı ile anıyoruz. 

(waynakh.com – 08.03) 

 

Sayı : 2009 04