Rusya Yamadayev’in öldürülmesi ile Çeçenistan’ı kaybetti

0
423

Ünlü Rus siyaset bilimcisi Stanislav Belkovskiy, Sulim Yamadayev’in Dubai’de öldürülmesi ile birlikte fiili olarak Çeçenistan’ın Rusya’dan bağımsız hale geldiğini açıkladı. 

News.ru haber ajansının haberine göre, Çeçenistan’da federal Doğu askeri birliğinin eski komutanı Sulim Yamadayev’in geçtiğimiz günlerde Dubai’de suikast sonucu öldürülmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Belkovskiy, bu gelişme ile birlikte Çeçenistan Devlet Başkanı Ramzan Kadırov’un tek siyasi güç olarak kaldığı, buna paralel olarak Çeçenistan’ın bağımsızlık sürecinin başladığını kaydetti. 

Çeçenistan’da Kadirov kanunlarından başka bir kanunun geçerli olmadığını, Kadirov’un rakiplerinin bazen yerel, bazen de federal yönetim yardımı ile yok edildiğinin altını çizen Belkovskiy, “Bu şekilde, Çeçenistan’ın fiili olarak bağımsızlık sürecinin başladığından bahsedebiliriz” diye konuştu. 

Çeçenistan’da olağanüstü halin kaldırılması ile fiili bağımsızlığın kesin hale dönüşeceğini belirten Belkovskiy, bu bağımsızlığın resmi bir bağımsızlık anlamına gelmeyeceğini sözlerine ekledi. (Rusya.ru) 

 

Öldürülen Çeçen liderler: 

Magomed Kariyev :22 Mayıs 2001 – Azerbaycan 

Hızır Talhadov :11 Kasım 2002 – Azerbaycan 

Vaha İbrahimov  :7 Eylül 2003 – Azerbaycan 

Zelimhan Yandarbayev :13 Şubat 2004 – Katar 

Gazi Edilsultanov :6 Eylül 2008 – Türkiye 

İslam Canibekov :9 Aralık 2008 – Türkiye 

Umar İsrailov :13 Ocak 2009 – Avusturya 

Ali Osaev :27 Şubat 2009 – Türkiye 

Süleyman Madov :28 Mart 2009 – Dubai 

Aleksandr Litvinenko :KGB eski ajanı, 2006′da Londra’da zehirlendi. 

Boris Berezovsky :İngiltere’de (mülteci) Rus işadamına yönelik suikast girişimi 

 

Sayı : 2009 04