Saakaşvili “Savaş Suçları Mahkemesi” Yolunda

0
460

AB Komisyonu Ağustos savaşında ilk adımı atan tarafın Saakaşvili Yönetimi olduğunu açıklıyor 

Almanya’da yayınlanan “Der Speigel” dergisinde 23 Mart 2009 tarihinde yayınlanan yazıya göre, AB Komisyonu yaptığı inceleme sonucunda, Ağustos ayında Kafkasya’da yaşanan savaşta, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin savaşı başlatan taraf olduğunu belirledi. 

Der Speigel Dergisi Moskova Muhabiri Uve Klussmann, yazısında “Güney Osetya’ya saldırıyı yapan Gürcistan Ordusu silahlı güçlerinin komutanı General Mamuka Kuraşvili, 07 Ağustos 2008 tarihinde Gürcistan Ulusal Televizyon Kanalında yaptığı açıklamada ‘Gürcistan, bölgede yasalara uyumun sağlanması amacı ile bu çözüm kararını almıştır’ dedi. Bundan sonra Rusya ile Gürcistan arasında beş gün süren savaş başlamıştır, bu olay batı ile doğu arasında soğuk savaştan sonra yaşanan en tehlikeli tırmanışa yol açmıştır. AB Komisyonu, General Kuraşvili’nin televizyonda yapmış olduğu açıklamadaki prensipler üzerinden yola çıkarak ‘O’nun açıklaması, Devlet Başkanı Saakaşvili’nin bugüne kadar sürekli olarak belirttiği savaşı başlatan ‘Rusya’nın Saldırısıdır’ şeklindeki açıklamalarına karşı kanıt’ oluyor. Kuraşvili’nin 07 Ağustos tarihinde belirttiği 2 No.lu  emir, savaşı başlatan taraf konusunda net bir bilgi veriyor” açıklamasına yer verdi. 

Uve Klussmann “Gürcistan Yönetimi, bugüne kadar komisyon tarafından istenen bu belgeyi devlet sırrı olduğu için vermeyi reddediyor. Batılı gözlemciler 07 Ağustos sabahı Güney Osetya sınırına 12 bin Gürcistan askerinin ve 75 tankın getirildiğini belirtiyorlar. Eğer bu belge Rusya İstihbaratının eline geçecek olursa Saakaşvili’nin yalancı olduğu ortaya çıkacaktır” diyor. (regnum.ru / abhazyam.com, 24.03) 

 

Sayı : 2009 04