Türkiye’den dönüş yapıp yerleşen İmdat Kip için başvuru;

0
487

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti (KBC) İnsan Hakları Derneği, Türkiye’den dönüş yapıp yerleşen İmdat Kip’in mülkiyet davası için Rusya Federasyonu Başsavcı Yardımcısı ve Güney Rusya Sorumlusu İvan Sıdoruk’a başvuruda bulunarak, müvekkiliyle ilgili yeni bir savcılık kontrolünün yapılmasını talep etti. 

İmdat Kip’in 1998 yılında aldığı 2 dönümlük arsasının üçte birine, bitişik arsanın sahibi KBC İçişleri Bakanlığı Soruşturma Dairesi Başkanı Albay Şıbzuhov Zaur tarafından fiilen el konulmuştu. İmdat Kip te hakkını aramak maksadıyla KBC İnsan Hakları Derneği’ne başvuruda bulunmuş, İHD hukukçuları bu konuda Zaur’u mahkemeye vermişlerdi. 

Kavkaz Uzel muhabirine açıklamalarda bulunan KBC İHD Başkanı Valeri Hatajuko, İmdat Kip’in kendilerinden yardım talebinde bulunduğunu, Derneğin hukukçularının yaptıkları araştırmada Kip’in söylediklerinin doğru olduğunu tespit ettiklerini belirterek, Zaur’un emrinde çalışan görevli polislerin Kip’in arsasının bir kısmını elinden almaya çalıştıklarını gördüklerini söyledi. Bunun üzerine hem KBC İçişleri Bakanlığı’ndan, hem de KBC Başsavcılığı’ndan, makamını kötüye kullanan Albay Zaur hakkında yasal işlem yapılmasını talep ettiklerini belirten Hatajuko, “Ama maalesef hem KBC İçişleri Bakanı, hem de Başsavcılığı ‘Zaur’un görevini kötüye kullandığına dair bir bulguya ulaşmadıklarını’ belirterek yazımıza olumsuz cevap verdiler. Biz de bunun üzerine RF Başsavcılığı’na bağlı Güney Rusya Başsavcılığı’ndan bu konuda bir savcı görevlendirilmesini ve yeniden soruşturma yapılmasını talep ettik” dedi. Konunun çok hassas olduğunu belirten Hatajuko, olayın diasporada yaşayan ve anavatanlarına dönmek isteyenler üzerinde menfi etkisi olduğunu söyledi. 

Kavkaz Uzel’e konuşan İmdat Kip te, ‘Şıbzuhov’un önce belgelerde eksiklik aradığını, fakat belgelerin sağlam çıkması üzerine İçişleri Bakanlığındaki makamını kullanarak arsasının bir kısmına el koyduğunu, ancak bu konudaki yasal mücadelesine devam edeceğini’ söyledi. (Kafkasevi) 

 

Sayı : 2009 04