RF Film yapımcıları Nalçik’te buluştu

0
524

Rusya Film Yapımcıları Birliği Yönetim Kurulu Sekreteryası toplantısı Kabardey-Balkarya başkenti Nalçik’te yapıldı. Toplantıya Adigeyli yapımcı Neğeptle Askerbıy, “Çerkesya” ve “Çerkesya. Adige Geleneği” (Черкесия. Адыгэ хабзэ) adlı filmleri ile alındı.

Neğeptle Askerbıy’ı, usta film yönetmenlerinin katıldığı toplantıya alınmış olması nedeniyle kutladık ve kendisiyle bir görüşme yaptık.

“Henüz filmi çekmiştik ki, Kazan (*) kentinde yapılan foruma Rusya Film Yapımcıları Birliği Başanı Nikita Mihalkov da katılmıştı. Beni Nalçik’teki toplantıya çağıran da Mihalkov’dur. Kabardey-Balkaya, bu toplantıya büyük önem verdi. Sadece Rusya’dan değil, başka ülkelerden de tanınmış yapımcılar gelmişti, bu da önemi artırıyordu. Bu arada film yapımcılarını ağırladığı ve onlara yardımcı olduğu için Kabardey-Balkarya Devlet Başkanı Kaneko Arsen’e de teşekkür borçluyuz. Toplantının başarıyla yürümesi için ‘Kabardey-Balkarya Film Yapımcıları Birliği’ Başkanı Vereko Vladimir’in de çabalarını unutmamak gerekir. (..)

Toplantıda bana da söz verildi. Filmlerimi nasıl hazırladığımı anlattım. Ardından Nikita Mihalkov’dan, Adigeyli gençlerin St.Petersburg’daki ‘Televizyon ve Sinema Enstitüsü’ne alınmaları konusunda yardımcı olmaları ricasında bulundum. Ricamı dinledi, olanaklar görüşüldü ve değerlendirildi. Bir katılımcı Televizyon ve Sinema Enstitüsü’nün bir kolunun Kuzey Kafkasya’da kurulmasının yerinde olacağını söyledi. (..)

Toplantıda Rusya ‘Devlet Film Fonu’nun bir kolunun Nalçik’te kurulmasına karar verildi. Kabardey-Balkarya açısından önemli bir karardır bu. Kazan kentinde geçen yıl yapılan ‘Müslüman Film Festivali’ gibi, gelecek yıl Kabardey-Balkarya’da da bir film festivali düzenlenmesi, Devlet Başkanı Kaneko Arsen tarafından istendi. Ayrıca Devlet Başkanı Kaneko, Nalçik’te ‘Kafkasya’da Barış!’ adlı bir festival düzenleneceğini ve bütün kültür insanlarını festivale davet ettiğini söyledi.

Toplantıdaki önerilerime ilişkin bir karar da alındı. Buna gore St.Petersburg’daki Televizyon ve Film Enstitüsü’nün bir kolunun Kuzey Kafkasya’da açılması için Rusya Kültür Bakanlığı nezdinde girişimde bulunma kararı alındı.

Toplantıda ‘Kuzey Kafkasya Sinema Sanatçıları Birliği’ üyeliğine alındım.” (Adige Mak)

(*) Kazan, Tataristan Cumhuriyeti başkenti.

 

Sayı : 2009 11