Sergey Bagapş’ın Yazısına Cevaben Gürcistan’ın Amerika Büyükelçisi’nin Yazısı Batu Kutelia*

0
506

Sergey Bagapş’ın yazısında öne sürdüklerini anlamak için makalede olmayan bir gerçeği bilmek hayati önem taşıyor. Sergey Bagapş’ın vekil hükümeti geniş çaplı bir etnik temizlik temelinde inşa edilmiştir, bu üzücü durum Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Eylül ayında onaylanan kararlarında ve bir çok uluslar arası insan hakları kuruluşlarının çeşitli raporlarında doğrulanmıştır. 

  Bagapş’ın vekil rejimi şu anda Rus işgali altında olan Gürcistan’ın özerk bölgesi Abhazya nüfusunun %80’inin etnik temizlenmesinden doğrudan sorumludur. Bagapş bu tür yazılarla uluslararası topluluğun son yüzyılın en vahim savaş suçlarından birine göz yumacağını umarak bu insanlık trajedisini aklamaya çalışmaktadır. 

  Halen acı çekiyor olanlara Bay Bagapş’ın öne sürdüğü argümanlar savaş suçlusu Radovan Karadzic’in söyledikleriyle ürkütücü bir şekilde benzerdir. Bu argümanlar uluslar arası topluluğun o zaman da şimdi de kınamakta haklı olduğu 1990’lardaki etnik temizliğin en kötü hatıralarını anımsatmaktadır. 

  Bu çarpıcı eksiklik dışında Bagapş’ın gazeteye verdiği makale gerçek dışı ve yarı gerçek yönleriyle bulmaca halindedir. Mesela geçen sene Rusya’nın Gürcistan’a saldırısıyla ilgili Avrupa Birliği raporundan bahsetmekte ama bazı bulguları ihmal etmektedir. Her iki bölgede Rusya silah ve askeri eğitim sağlamıştır, geniş çaplı askeri operasyonların başlamasından önce Rus ordusunun düzenli birlikleri ve idaresindeki paralı askerler Gürcistan topraklarına girmiştir, Gürcistan Hükümeti’nin savunma hareketinden önce siviller ve Gürcü barışçılar öldürülerek Güney Osetya’daki Gürcü köyleri bombalanmıştır. 

  Bay Bagapş demek ki raporda açıkça belirtileni de atlamaktadır; vekil rejimi Ağustos’ta illegal güç kullanarak Gürcistan Abhazya’sını kendisinin vekil hükümetinin kontrolü dışında bombalayıp istila ederken uluslar arası yasayı ihlal etmiştir. Aslında Rusya’ya etnik temizliğin ikinci dalgasıyla sonuçlanacak olan Gürcistan’ın geri kalan kısmına saldırısı için Gürcistan özerk bölgesi Abhazya’nın dayanak noktası olmasına izin veren Bay Bagapş’ın kendisidir. 

  Gürcistan Rusya’nın Abhazya’yı fiilen ilhakına karşı genişletilmiş özerklik tabanında çeşitli barış planları ile mücadele vermiştir, ana nedeni şudur: 2 asırdır süregelen ve yüzlerce binlerce sakininin asli haklarının iadesine izin vermeyen etnik temizliği tersine çevirmek. Gerçekler budur. Bu yüzden elbette böyle şiddetçi rejimlerin ahlak ve kanun dışı bağımsızlık talepleri (AB raporunda ayrıntılarıyla anlatıldığı üzere) sadece düzenbaz uluslar ve halihazırdaki işgal gücü olan RF tarafından tanınmış olmakla kalacaktır. 

  

*Gürcistan’ın Amerika, Kanada Büyükelçisi, Washington 

(http://www.washingtontimes.com/news/2009/oct/22/for-abkhazia-success-means-secession/) 

  

Sayı : 2009 12