1 Mayıs’ta Taksim’deydik

0
432

1977 kanlı 1 Mayıs’ından bu yana, gerçek sahipleri halka meydanları kapatanlar, her 1 Mayıs’taki coplu gazlı saldırılarına bu yıl son verdi. 33 yıl sonra ‘devlet izni’yle açılan Taksim Meydanı’na, yaşlısı genci, kadını erkeği, çalışanı emeklisi on binlerce kişi adeta sel olup aktı. 

Halkların Dostluğu Girişimi ile birlikte kutlamalara katılan Jıneps grubu da, Çerkes halklarının özgür sesi olarak alanda yerini aldı  

Jıneps de 1 Mayıs’ta Taksim’deydi 

Taksim Meydanı, 1 Mayıs’ta 32 yıl sonra yüz binlerce kişiyi ağırladı. 6 işçi ve memur konfederasyonunun yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin de katıldığı İşçi Bayramı kutlamalarında yüz binlerce kişi hep bir ağızdan “1 Mayıs Marşı’nı söyledi. Mitinge, CHP milletvekilleri Mehmet Sevigen ve Bayram Meral, BDP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Hasip Kaplan, eski DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak da destek verdi. Sendika temsilcileri 10 Ak Parti Milletvekili, CHP, DSP ve diğer milletvekillerinin aralarında bulunduğu topluluk Kazancı yokuşuna çelenk bıraktı. Emniyet’in verdiği rakamlara göre, kutlamalara yaklaşık 200 bin kişi katıldı. 

 

Futbol ve taraftar camiasından destek 

Kutlamalara katılacak olan gruplar, sabahın erken saatlerinden itibaren belirlenen noktalarda toplanmaya başladı. Hak-İş, Memur-Sen ve TKP üyesi gruplar, Beşiktaş İnönü Stadı önüne geldi. Çeşitli sloganlar ve davul zurna eşliğinde halaylarla, şarkılar söylenerek yürüyüş saati beklendi. Grupların toplanmasının ardından Dolmabahçe tarafından yürüyüşe başlandı. 

TKP ile KKTC’den gelen Kamu-Sen üyeleri, Gümüşsuyu yönünden Taksim Meydanı’na doğru yola çıktı. Hak-İş kortejine Kardemir Karabüksporlu futbolcular da katıldı. Takım yöneticileriyle yerli ve yabancı tüm futbolcular, işçilerle birlikte yürüyerek, sloganlar attı. Kutlamaya katılan futbol taraftarları, “Beşiktaş Çarşı” grubu da “Çarşı faşizme karşı, koy AKP’ye koy IMF’ye koy faşizme koy emekçi halk iktidar olsun inşallah” diye slogan attı. Bu kez Fenerbahçe, Trabzonspor taraftarları da alanda emekçilere destek verdi. 

 

Çerkeslerin Özgür Sesi 

Türk-İş’e ve Kamu-Sen’e bağlı işçi ve memurlar ise, Unkapı Köprüsü’nde toplandı. CHP, ÖDP, İşçi Partisi, EMEP’in de aralarında bulunduğu bazı siyasi parti üyeleri de korteje katıldı. 

Diğer tüm grupların Şişli yönünden katıldığı kortejler, coşkulu kalabalık içerisinde saatler sonra Taksim Meydanı’na vardı. Çerkesler de, tüm emekçilerle beraber 1 Mayıs’ta meydanda seslerini yükseltti. “Jıneps: Çerkeslerin Özgür Sesi” pankartıyla yürüyen Jıneps gönüllüleri, peçiç çalıp dans ederek alanda başka bir coşku havası estirdi. 

68’liler Birliği Vakfı “Tam bağımsız Türkiye” yazılı bir pankart ile alana başka bir taraftan giriş yaptı. Deniz Gezmiş’in resmini taşıyan grup, alkışlarla karşılandı. Konfederasyonların kortejlerinin alana girmesinin ardından AKM önüne kurulan platformda, sanatçı Timur Selçuk ve Ruhi Su Korosu, “İşçi sınıfına selam” ve “1 Mayıs” marşını söyledi. Yüz binlerce katılımcı hep bir ağızdan marşlara eşlik ettiler. 

 

Kumlu’ya protesto 

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, konuşmasının başında protestolarla karşılaştı. Konuşmayı bırakan Kumlu’ya, bir grup fiziksel müdahalede bulundu. Kumlu, AKM’nin arka kapısından geçerek alanı terk etti. Kürsüden inerken düşen Sağlık-Sen Başkanı Mustafa Kaçar’ın ise, kolu kırıldı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Genel Başkanı Sami Evren de birer konuşma yaptı. Diğer konfederasyon başkanları, programda öngörülmesine rağmen konuşma yapmadılar. 

Konuşmaların ardından platformda sahne alan müzik grupları, günün anlamına uygun marş ve şarkılar seslendirdi. Tertip komitesi adına yapılan konuşmada, “2011’de yeniden Taksim’de buluşmak üzere” denilerek saat 15:30 sularında kutlamalar sona erdi. 

 

Sayı : 2010 05