Abhaz Federasyonu’ndan çağrı

0
477

Abhaz Dernekleri Federasyonu 21 Mayıs etkinliklerine ilişkin programını açıkladı.
Federasyon Yönetim Kurulu adına Başkan Feridun Aksoy imzalı çağrıda;
 “Sürgün Haftası” dolayısıyla Kefken’de yapılan etkinliklerde “Adige, Abhaz ve Ubuhların ortak acısının bir kez daha hatırlanmakta” olduğu belirtilerek, şu program açıklandı:
“ 1- İlk kez rahmetli Ömer Büyüka’nın yazıları ile gündeme gelen veBüyük Çerkes Sürgünü’nün sembolü olan “Kefken Abhaz Mezarlığı” AbhazDernekleri Federasyonu ve üye derneklerin temsilcileri ile birlikte 21 Mayıs Cuma günü ziyaret edilecek.
2- İstanbul Kafkas Abhazya Kültür Derneği Yönetim Kurulu üyesi,Araştırmacı-Yazar Mahinur Tuna’nın “Kefken Abaza Mezarlığı, 2014 Soçi Olimpiyatları ve Ahçıpsı” adlı araştırma kitapçığı yayımlanacak.
(Kitapcık, Ömer Büyüka’nın “Kefken Abaza Mezarlığı ve Kesepha Elif” ile ilgili yazı ve şiirlerini kapsayacak. Ayrıca Kefken’e gelen Abhazların kimler olduğu, hangi köylere dağıldığı konuları ile birlikte, Kefken’le bağlantılı olan ve 2014 Soçi Olimpiyatları nedeniyle gündeme gelen Abhazların Ahçıpsı boyunu, Ahçıpsı köylerini ve onların göç serüvenini de kapsayacak)
3- Gerek Ömer Büyüka tarafından anlatılan, gerekse Kefken-Karaağaç köyünde yaşayan halk tarafından “Abaza Mezarlığı” olarak bilinen korunun, “Meçhul Göçmen Mezarlığı” haline getirilmesi için bir proje başlatılacak. Orada öldüğü bilinen isimler için sembolik birer mezar taşı dikilmesi sağlanacak.
4- Kefken’de bir gecede ölen 400 kişinin mezarları başında her gün açamguru ile ağıt yakıp ağlayan Kesepha Elif’in ağıtları bestelenecek.
5- Yine, “Abaza Mezarlığı” olarak bilinen korunun yanı başında, Kesepha Elif’i, açamguru ile ağıt yakarken yansıtan bir heykel yaptırılacak. 6- İstanbul Kafkas-Abhaz Kültür Derneği’nde “Sürgün”ü konu alan bir panel yapılacak.
8- Çalışmalar Abhaz Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyeleri ile İstanbul Kafkas Abhazya Kültür Derneği yönetim kurulu üyelerinin iş birliği ile yürütülecek.
9- Bu projeye Adige ve Ubıh kardeşlerimizin de desteği ve katkısı sağlanacak.”

Sayı : 2010 05

Yayınlanma Tarihi: 2010-05-01 00:00:00