Baykal’dan istifa

0
754

Kendisine ait olduğu iddia edilen görüntülerin ortaya çıkmasının ardından 3 gün sonra kameralar karşısına geçen CHP lideri Deniz Baykal, partisinin genel başkanlığından istifa ettiğini açıkladı. Baykal’ın istifasını açıkladığı sırada bazı partililer “Yapma” diye bağırırken, bazıları da gözyaşlarına hakim olamadı. Kurultaya hazırlanan CHP’yi zorlu bir yarış bekliyor. 

Baykal konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu bir kaset olayı değildir, bir komplodur. Komplo, hukuk dışı, ahlak dışı bir tertip demektir. Bir komplo yaparken bazen haneye tecavüz edersiniz. Duvarlara, eşyalara gizli kameralar yerleştirirsiniz. Gizli çekimlerle insanların en korunaksız görüntülerini alırsınız, kesersiniz, biçersiniz, aktarırsınız, montaj yaparsınız çarpıtırsınız. Böyle yaparken de dünyanın her yerinde bütün dinlerin, bütün rejimlerin, bütün ahlak anlayışlarının güvencesi altında olan insanoğlunun mahremiyetine tecavüz edersiniz. Bu komplonun hedefi sadece ben değilim, aynı zamanda CHP’dir. İstifa kararım, hem Türkiye siyasetini hem CHP’yi yeniden tanzim etmek isteyenlere bir imkan tanıyacak hem de CHP’ye bu komplo ile hesaplaşma fırsatı verecektir.” 

Deniz Baykal’ın istifası, sadece Ankara’da değil tüm CHP il örgütlerinde de bomba etkisi yaptı. Gerek parti delegeleri gerekse parti yöneticileri, bu istifaya kurultay tarihine kadar yeniden aday olması için ısrarcı olacaklarını söylüyor. 

 

 “Halk isterse dönerim” 

Gelişmeleri evinden takip eden Baykal, durum değerlendirmesi yapıyor. Kurultayda delegelerin imzası ile genel başkan adayı yapılması da Baykal’ın “olur” mesajı ile gerçekleşecek gibi görünüyor. Bu durumda Baykal”ın işaret ettiği isim bu kurultayda aday olabilir. Yani CHP, seçimlere Baykal’ın genel başkanlığında girebilir. 

Baykal, geri dönüş sinyali de vermeye başladı. Bazı gazetelere verdiği demeçte, “Kurultaya katılmayacağım” diyen Baykal, NTV’de Can Dündar’a yaptığı konuşmada ise, 22-23 mayısta yapılacak kurultayda yeniden aday olması çağrı yapan CHP’lilere “Ne halleri varsa görsünler diyemem” dedi. 

CHP’li Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin ve CHP Maltepe Gençlik Kollarının bazı üyeleri ise, bu istifa üzerine açlık grevine başladı. Baykal’ın Beysukent’teki evinin önüne gelen CHP Maltepe Gençlik Kolları üyeleri, Baykal’a destek için çadır kurdular ve Baykal’ın genel başkanlığa dönmesi için açlık grevine başladıklarını söylediler. 

Sayı : 2010 05