BM’den Rusya’ya uyarı geldi

0
403

WWF ve Greenpeace doğa katliamı üzerine Soçi’deki danışmanlıklarını askıya aldı 

Rusya’nın gerek siyasi gerekse doğa katliamı nedeniyle büyük tepki toplayan Soçi’deki olimpiyat inşaatını ısrarla sürdürmesi bir yana, uluslararası kuruluşların uzun süredir yaptığı uyarıları dikkate almayan yüklenici firmalar, hükümetin de desteğiyle, hiçbir önlem almadan projeyi uygulamaya devam ediyor. WWF’nin Rus üyesi, Soçi’deki çalışmaların kontrolden çıktığını ve çevreye büyük zarar verildiğini belirtti  

Birleşmiş Milletler Çevre Programı kapsamında Ocak ayında Soçi’ye 3 günlük inceleme gezisi gerçekleştiren heyet, 2014 Olimpiyatları inşaat projesinin ekolojik etkileri göz ardı etmesi nedeniyle Rusya’ya sert eleştirilerde bulunarak, acilen tedbir alınmasını istedi. BM’nin gözlem ve uyarılarını içeren raporunda, projenin bölgedeki eşsiz doğa üzerinde yaratacağı etkilerin hükümet tarafından dikkate alınmadığının da altı çizildi. 

Çevrebilimciler ise bölgede doğanın katledildiğini, suların ağır metallerle kirletildiğini ve tesislerin son derece amatörce inşa edildiğini ifade ettiler. Hiçbir uyarılarının dikkate alınmaması üzerine WWF ve Greenpeace, Soçi’deki danışmanlıklarını askıya aldıklarını duyurdu. 

WWF (Dünya Yaban Hayatı Vakfı) Rusya bürosundaki çevrebilimciler, 2014 Kış Olimpiyatları’na hazırlanan Soçi’deki çalışmaların kontrolden çıktığını, inşa kalitesinin düşük olduğunu ve çevreye büyük zarar verildiğini belirttiler. Konu üzerina açıklama yapan WWF Rusya temsilcisi İgor Chestin ise, müteahhit firmaların hiçbir uyarıya kulak asmadan çalışmalarına devam ettiklerini bildirerek, Soçi 2014 Düzenleme Komitesi’nden çekilme tehdidinde bulundu. 

Sivil toplum kuruluşlarının yapılan doğa katliamını uluslararası kuruluşlara taşıması üzerine UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Komisyonu) tarafından Soçi’ye bir heyet gönderildi. 

Adler ile Krasnaya Polyana arasındaki otoyol ve demiryolu inşaatını incelemekle görevli bir heyetin, 28-30 Ocak tarihleri arasında Soçi’de yaptığı incelemeler sonucu bir rapor haline getirildi. Raporda; 

“- Projenin fauna ve flora üzerindeki olumsuz etkileri incelenmelidir. 

– Projenin Soçi bölgesi ve nüfusunun ekosistemleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi konusunda çabalar arttırılmalıdır. 

– Olimpik ve turistik tesislerin çevreye etkisini bir nebze azaltacak diğer çalışmalarla ilgili siyasi kararlar gecikmektedir” dendikten sonra şu uyarılar yapıldı: “Soçi milli parkının genişletilmesi, Karadeniz kıyısı boyunca göçmen kuşların rotasının ve diğer varlıkların korunması için yeni korunaklı alanlar oluşturulması ve Sivil Toplum Kuruluşlarının önerileri dikkate alınmalıdır.” 

Raporda ayrıca, olimpiyatların hem zorluk hem de fırsat olduğuna dikkat çekilerek, “Öneriler zorluklara yardımcı olmayı amaçlamaktadır. İlgililerin uluslar arası deneyimlerden yararlanarak verimli çalışması sonucunda Soçi 2014 eşsiz bir ekoloji vitrini olabilir” dendi. 

Özet Çeviri: Serap Canbek 

 

Sayı : 2010 05