Kuzey Kafkasya’da şiddet durmuyor

0
516

Shamil Online’nin İmarat Kavkaz Dağıstan sektörü haber kaynaklarından edindiği habere göre, Dün gece ve bu sabah (8-9.Mayıs.2010) Dağıstan Kaspiysk yerleşim biriminde bir dizi patlama meydana geldi. 

Shamil Online’nin İmarat Kavkaz Dağıstan sektörü haber kaynaklarından edindiği habere göre, Dün gece ve bu sabah (8-9.Mayıs.2010) Dağıstan Kaspiysk yerleşim biriminde bir dizi patlama meydana geldi. 

İlk patlama, dün gece yerel saat ile 23:05 te Shamilkala (eski Mahachkala) istikametinden Kaspiysk yerleşim birimine gelmekte olan askeri mühimmat bulunan Hazar isimli trende meydana geldi. Önceden yerleştirilmiş bombanın patlaması sonucu 5 vagon raydan çıktı olayda ölen yada yaralanan olmadı. 

İkinci patlama yerel saat ile 07:05 sıraları Dağıstan’nın Kaspiysk kenti Lenin caddesinde önceden boşaltılmış bir evde meydana geldi.Haber kaynağının bildirdiğine göre, Lenin caddesinde önceden boşaltılmış 44 nolu binada mürted polis şüpheli bir paket ihbarı yapıldı. Mürted polis verilen adrese geldiğinde patlama meydana geldi. Adının Fatali Habibov olduğu bildirilen mürted polis çavuşu patlama sonucu olay yerinde öldü. Lenin caddesindeki askeri lojmanların bulunduğu civarda meydana gelen patlamada 1 mürted polisin öldüğü bilgisi dışında işgalcilerin kayıpları hakkında net veriler henüz elimize ulaşmadı. 

Üçüncü patlama yerel saat ile 08:00 sıraları Dağıstan’nın Kaspiysk kentinde bulunan Rus askeri üssünün 200 metre uzağında meydana geldi ve ilk belirlemelere göre 2 işgalci kafir öldü. İşgalcilerin haber kaynakları her ne kadar “intihar saldırısı değildi kolluk kuvvetleri şüpheli bir aracı durdurmak istedi ve patlama meydana geldi.Patlamada sadece araç sürücüsü öldü, kolluk kuvvetlerinden kayıp yok” şeklinde haber yaptılar. Oysa ki gerçekte, askeri üs yakınında bir otomobile önceden yerleştirilmiş zaman ayarlı bomba uzaktan kumanda ile patlatıldı ve işgalci kafir olay yerinde öldü ayrıca yaralananlar var. 

Polis memuru çekim Dağıstan Khasavyurt bir arabaya, yaralı içişleri şehir bölümünde bildirdi. 

Bu arada dün gece yerel saat ile 22:00 sıraları (8.Mayıs) Dağıstan Khasavyurt’ta mürted Polis aracına otomatik silahlarla ateş açıldı. Khasavyurt’ta devriye görevi yapan mürted polis aracına karşı istikametten gelen Lada marka bir araçtan otomatik silahlarla ateş açıldı olayda 1 mürted polis yaralandı. 

1 Mayıs’ta da Nalçik’te 

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin başkenti Nalçik’te 1 Mayıs kutlamalarında patlayan bomba 1 kişinin ölümüne, 30 kişinin yaralanmasına yol açtı. 

Patlama hipodromdaki at yarışları sırasında gerçekleşti. Yetkililer, zaman ayarlı bombanın 5 kg. TNT patlamasına eşit etki gücünde olduğunu belirtti. Büyük paniğe neden olan patlama sonrasında hastaneye kaldırılan yaralılardan biri hayatını kaybetti. Ölen Saidli Shibzukhov, 104 yaşında ve 2. Dünya savaşı muhariplerinden. Yaralananlar arasında Kültür Bakanı Ruslan Firov ve İçişleri eski Bakanı Haçim Şogenov da var. Saldırıyı üstlenen olmazken Duma milletvekili Adalbi Şagoşev, asıl hedefin Cumhurbaşkanı Arsen Kanakov olduğunu iddia etti. 

Arsen Kanakov’un yorumu ise farklıydı: “Yer altı örgüt liderlerinin tasfiye edilmesine karşıçıkanlar, ülkeyi kaos ortamına sokarak intikam almak istemiş olabilir.” 

Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, terör saldırısından zarar görenlere ödenmek üzere Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’ne 10 milyon ruble verileceğini açıkladı. 

Derleme Çeviri: Serap Canbek 

 

Sayı : 2010 05