Mülteciler Gürcistan’ı şikayet etti

0
455

Güney Osetya’dan Gürcistan’ın Gori bölgesindeki Khurvaleti köyüne gelen Gürcü mülteciler, yaşadıkları zorluklardan şikayetçi. Abhazya’dan gelerek Zugdidi bölgesindeki Anakliya köyüne yerleşen diğer mültecilerin durumu da farklı değil. 

Mültecilerin yaşam koşullarını gözlemlemekle görevli Birleşmiş Milletler uzmanı Arina Tavakaraşvili, mültecilerin yaşadıkları olumsuzlukların geldikleri andan itibaren başladığını belirterek şöyle dedi: “Mülteciler, Khurvaleti’deki evlere 2008 sonbaharında yerleştiler. Tuğlayla inşa edilen evler alelacele yapılmıştı, kurumaları için beklenemedi. Bu nedenle mülteciler gece gündüz evleri ısıtmak zorunda kaldılar. Devlet, ısınmaları için hane başına sadece 2 metreküp odun verdi. Bu bölgede böylesi evleri ısıtmak için 2 metreküp çok az.” 

Tavakaraşvili, mültecilerin yaşadıklarının bununla kalmadığını, devletin Ocak.2010 itibariyle elektrik faturalarının mülteciler tarafından ödenmesine karar verdiğini, mültecilerin karardan habersiz evlerini elektrikle ısıtmaya devam ederek ödeyemeyecekleri borçların altına girdiklerini belirterek birçok evde elektriklerin kesik olduğuna dikkat çekti. 

“Caucasian Knot” muhabirine konuşan mülteci Marina Bezhaşvili, kötü yaşam koşullarından dolayı halihazırda 25 kişinin köyden ayrıldığını, Birleşmiş Milletler Programı dahilindeki yiyecek yardımının da kesildiğini söyledi. 

Anakliya köyünde de şikayetler benzer 

Abhazya’dan gelen 26 aile Anakliya köyüne yerleştirilmiş. Yaşadıkları evler 2003 yılında inşa edilmiş. Su sızdıran çatıların onarıma ihtiyacı var, kapı ve pencereler çürümüş. Köyde 50 kadar çocuk ve genç yaşıyor. Ancak köyde anaokulu yok ve en yakın okul 8 km. uzaklıkta. 

Mülteciler, sorunlarını duyurmak için yetkililere defalarca başvurmalarına rağmen hiçbir sonuç alamamışlar. (www.kavkaz-uzel.ru.) 

Çeviri: Serap Canbek 

 

Sayı : 2010 05