21 Mayıs 1864 ve Çerkesler

0
681

Çerkesler için zamanın durduğu gündür 21 Mayıs.

Kafkasya’nın kadim halkı Çerkesler, 1864 yılına kadar vatanları Çerkesya’da özgür yaşarken, bugün 40’ın üzerinde ülkede yaşıyor.

 

Rus Çarları, Dünya’ya hükmetmek için İstanbul’a ve Hindistan’a yakın olmak istedi. Çarlık politikası netti; “Bize Çerkesler değil Çerkesya gerekli”.

Osmanlı Sultanı bölgesel güç yarışındaydı ve sınır sorunları yaşıyordu. Çerkesler Çar’a direniyordu ve bu Sultan’ın işine geliyordu. Osmanlı politikası, savaşın teşviki ve uzaması üzerine kuruldu.
İngiltere kralı, Çarın Hindistan’dan uzak durmasını istiyordu ve Çerkesler Hindistan bekçiliği yapıyordu aynı zamanda. Savaşın sürmesi için yardım ve destek vaadinde bulunmak gerekirdi. Öyle yapıldı.
Çerkesler ise sadece vatanlarında özgürce yaşamak istiyordu. Özgürlük ve vatan sevgisi, dış etkilerle birleşti ve orantısız güçlerin savaşı kaçınılmaz oldu. Kabileler halinde yaşayan Çerkesler ve Çarlık Rusyası. Uzun yıllar süren savaşın sonuçları korkunçtu.
-Savaş sonrası sürgünle yaklaşık 1.5 milyon insan vatanını terketti. 500 binin üzerinde insan sürgün yolculuğunda ve ilk yerleştikleri bölgelerde yaşamını yitirdi. Sadece Trabzon’da 53 bin kişi öldü.
-Kafkasya’ nın yerli halklarından Adigeler’in bir boyu olan Natuhaylar bu savaşın sonucunda yok oldu.
-Vubıh dili kayboldu.
Bunlar sonuçlardan sadece birkaçı…
Çarlık askeri külliyatında yer aldığı ve Uluslararası Çerkes Birliği’nin girişimi ile 1997 de UNPO’nun karar altına aldığı gibi; Çerkesler uzun yıllar soykırıma maruz kaldı ve vatanlarından sürgün edildi. Çifte vatandaşlık ve kadim topraklarına koşulsuz dönebilmek, onlar için bir hak arayışı oldu.
Çerkesler’in adalet arayışları sürüyor. Yaşadıkları dünya ülkelerinin her birinde, soykırım ve sürgünün mirasını devralan Rusya temsilciliklerine, ülke ve dünya kamuoyuna sesleniyorlar: “Soykırımı tanıyın!”.
Jıneps Yayın Kurulu
Mayıs 2011
Etkinlikler:
1) 21 Mayıs 2011 – 13.00
Buluşma Noktası: Taksim Tramvay Durağı
Basın Açıklaması: İstiklal Caddesi Rusya F. Konsolosluğu önü
2) 21 Mayıs 2011 – 18.00 – Beşiktaş İskelesi

Sayı : 2011 05