3 Fidan- 6 Mayıs

0
1163

68 kuşağının devrimci gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idamlarının 39. yıldönümünde, yurt çapında düzenlenen törenlerle anıldı.

Üç genç, askeri mahkeme tarafından TCK’nin 1461. maddesi gereğince, “Anayasayı değiştirmeye, Meclis’i yıkmaya teşebbüs” ettikleri gerekçesiyle 9 Ekim 1971’de idama mahkum edildi. İdam cezaları onaylanmak için parlamentoya geldiğinde İsmet İnönü ve Bülent Ecevit aleyhte oy kullanırlarken, Süleyman Demirel lehte oy kullandı.
Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay da idamdan yanaydı. Aydınlar ve demokratlar infazları engellemek için kampanyalar yürüttü, ama karardan dönülmedi.
İdamın 39. yıldönümünde çeşitli etkinlikler düzenlendi. 68’liler Birliği Vakfı, ABD 6. Filosu askerlerinin denize döküldüğü İstanbul Dolmabahçe’de düzenlediği törende denize karanfiller atıldı ve ‘Deniz’lerin Anısına’ konuşmalar yapıldı. Kadıköy’deki mitinge katılanlar

“İdamlar bizi yıldıramaz” sloganları eşliğinde İskele Meydanı’na yürüdü. Üç Fidan Ankara’da da mezarları başında anıldı. Ayrıca Adıyaman, Antakya, Zonguldak, Bolu, Mersin ve Bursa’da da törenler yapıldı. Bursa’da Nilüfer Belediyesi tarafından heykeltıraş Eşber Karayalçın’a yaptırılan ‘Üç Fidan Anıtı’nın açılış töreni yapıldı.
39 yıl önce idam edilen gençlerden Yusuf Aslan, Yozgat’ın Kuşsaray adlı Adığe köyünde doğmuştu. Son sözleri şöyleydi: “Ben ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için şerefimle bir defa ölüyorum! Sizler bizi asanlar şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz! Biz halkımızın hizmetindeyiz! Sizler Amerika’nın hizmetindesiniz! Yaşasın Devrimciler!
Kahrolsun Faşizm!”

Efsane avukat ‘Üç Fidan’ına gitti

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın avukatlığını yapan Halit Çelenk yaşamını yitirdi ve idamların yıldönümünde toprağa verildi.

 

Sayı : 2011 05