Gerçeği haykırmaya 21 Mayıs’ta Taksim’e!

0
485
Aralık’1862 Dakhovskiy Tümeni /Albay Geyman – 21-22 Aralık gecesi, sakinlerinin bize teslim olma sözü verdiği ama hiç bir zaman yapmadığı ve dağların içinde üst Pşıka’nın daha derinlerine yerleştiği, Jankat ailesinin köyüne doğru hareket ettik. Köyü bütün mal ve mülkleriyle yaktıktan sonra…
Ocak’1863Sebshskiy Tümeni /Albay Levashov – 19 Ocak’ta, güneş doğmadan onlara doğru ilerledik. Nehrin iki yakasına konuşlanarak Çerkeslerin savunduğu büyük köyü kuşattık. Savunmaları bizi köyün önlerinde durmaya zorladı. Hareketin başarısı için, köy topçu atışımız ile bombalandı… Wanoubat köyünün orta kısmının bombalanmasından sonra taburlar köyün içine girdi ve dövüşerek çekilen dağlıları dışarı doğru sürdü… Dağlılar arkalarında birçok ceset bıraktı. Köyü ateşe verdikten sonra tümen Çibiy nehrine doğru ilerledi.
Adagumskiy Tümeni/General Babich – 21 Ocak’ta, Konseşus ve Merzat’h nehirleri arasındaki köyleri imha etmek için 3 alay yollandı… Ordu güzergâhındaki tüm köyler tamamen yok edildi…
24 Ocak’ta, tümenler küçük sıralar halinde mevkilerini bırakarak Afips’in üst koluna ilerledi ve takiben Ubın’ın üst kısmına, bu iki nehir arasındaki tüm köyleri imha ederek, hareket etti. Tümen, akşam Çuşhaje dağı eteklerinde tekrar toplandı. 20-27 Ocak arasında Şebş ve Ul arasındaki bölge yerli (aborjin) halktan tamamıyla temizlendi.
Modern çağın ilk soykırımı olarak literatüre giren, halklarımızı Çerkesya kıyılarından söküp atan, 1864’de Rus Çarlığı’nın Kbadaa’da (Krasnaya Polyana) düzenlediği zafer geçidi ile Kafkasya’nın işgalinin tamamlandığını ilan ettiği 21 Mayıs’ta, Çerkes Soykırımın 147. yıl dönümündeyiz.
Bütün bir medeniyeti yok etme amacındaki Çarlık ordularının ruhu, bugün Rusya halklarının insanca yaşam hakkını tarihin en pahalı Olimpiyat projesinin inşasına gömerken, Çerkes Soykırımı’nı 150. yılında tarihin kara deliğine yollamaya uğraşıyor. Bugün tarihin en yoz rejiminde hayat bulan bu ruh, Kafkas halklarının tüm demokratik haklarını gasp ederken, insanlığın ortak bahçesi – Kuzey Kafkasya çevre mirasına; Olimpik tesislerin yanında Putin’in Soçi’deki özel sarayının inşası ile, Gazprom’un endüstriyel atıklarıyla tecavüz ediyor.
Bugün kaybettiklerimiz ve terk etmek zorunda kaldığımız vatan için ağıt yakmanın değil tarihsel haksızlıkları haykırmanın, bugün yapılan haksızlıklar ile mücadele etmenin zamanıdır. Geçtiğimiz iki senede Çerkeslerin ve kardeş Kafkas halklarının yaşadığı birçok ülkede, şehir merkezlerinde, Rusya temsilciliklerinin önünde toplanarak var olma azmini tüm dünyaya gösteren, giderek yükselen bir ivme kazanan uluslararası Çerkes muhalif hareketinin, bulunduğu her ülkede yerel ve uluslararası politikanın önemli bir sujesi haline geldiğine tanık oluyoruz. Diasporada ve Kafkasya’da gerçekleşen bu pozitif dönüşüm, sivil siyaseti tek çıkar yol olarak gören yeni jenerasyonun, tabuları ve eskiyi yıktığının, haklarına ve tarihsel gerçeklere sahip çıktığının bir göstergesidir.
21 Mayıs 2011, Cumartesi günü artık hiçbir şeyin ve hiçbir kimsenin Çerkeslerin hakları için sergilediği sivil mücadelenin önünde duramayacağını bir kez daha göstermek, bulunduğumuz her ülkede meydanlardan ve Rusya temsilciliklerinin önünden dünyaya seslenmek için sizlere çağrıda bulunuyoruz. Gelin ve örtbas etmeye çalışılan tarihimize, haklarımıza sonuna kadar sahip çıktığımızı bir kez daha gösterelim!
21 Mayıs 2011 –  Cumartesi / 13.00
Buluşma Noktası: Taksim Tramvay Durağı
Basın Açıklaması: İstiklal Caddesi Rusya Federasyonu Konsolosluğu Önü

 

Sayı : 2011 05