Abhaz yetkililer Suriye’deydi

0
455

Abhaz Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Feridun Aksoy, Suriye’de gelişen olaylar ve siyasi durum hakkında kendilerine kaygılarını ilettiklerini ve burada yaşayan Abhaz ve Kuzey Kafkas halkının her hangi bir sorun yaşamaması için ne gibi önlemler aldıklarını sorduklarını söyledi.

Abhazya Cumhuriyeti Geri Dönüş Devlet Komitesi Başkanı Zurab Adleyba, Türkiye ve Orta Doğu Daire Başkanı İnar Gitsba ve Abhaz Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Feridun Aksoy (Akhusba), Suriye’de yaşanan çatışmalı ortam üzerine Çereslerin sorunlarını yerinde tespit etmek ve çözüm üretmek üzere Suriye’de bir dizi görüşme yaptı.
Ziyarette Abhazya’nın,yalnız, anayasal ve yasal olarak vatandaş sayılan Abhaz, Abaza ve Ubıhlara değil, tüm mağdur kardeş Kuzey Kafkas halklarına da her türlü yardım ve desteğe hazır olduğu bildirildi.
Ayın 17’sinde Şam’a giden heyet, iki günlük ziyarette Suriye’de yaşayan  Abhaz Diyasporasının Temsilcisi Şeref ABAZA (Marşan) ve Geçba, Arüyta, Maan, Marşan, Kucba, Agırba, Kuşba, Ankuab, Patipa, Çücba, Yazoğ, Yağan, Çiçba Leyba, sülalelerine mensup gençler tarafından karşılandıklarını, kısa bir görüşmenin ardından Rusya Federasyonu Devleti Şam (Damascus) Büyükelçisi Azamat Kulmukhametov tarafından kabul edildiler.
Abhaz Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Feridun Aksoy, Suriye’de gelişen olaylar ve siyasi durum hakkında kendilerine kaygılarını ilettiklerini ve burada yaşayan Abhaz ve Kuzey Kafkas halkının her hangi bir sorun yaşamaması için ne gibi önlemler aldıklarını sorduklarını söyledi.
Suriye’de 30.000 bine yakın Rusya Federasyonu Devleti vatandaşının yaşadığını, bunların herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için aldığımız önlemlerin Abhazlar için de geçerli olduğunu söylediler.
Elçilikten ayrıldıktan sonra, Adige, Kabardey, Şapsuğ ve Abazalardan oluşan Adige- Xase’de toplanan halk ile bir araya geldiklerini belirten Feridun Aksoy ziyaret dönüşü hazırladığı raporda şu bilgileri verdi:
“Abhazya Cumhuriyeti Devletinin mesajı kendilerine iletildi. Yaptığımız görüşmelerde, duydukları sevinci, gurur ve mutluluklarını ifade ettiler.
Abhazya Cumhuriyeti Devleti’nin verdiği mesajın moral ve motivasyonlarını yükselttiğini, kendilerine sahip çıkan bir devletlerinin var olduğunu somut olarak görmeleri, gelecekleri ile ilgili daha önceki kaygılarının umuda dönüştüğünü gözlemledik. Ertesi günü Abhaz’ların ve Kuzey Kafkas Halklarının yoğun olarak yaşadığı Kunetra ve Golan civarındaki yerleşim bölgelerinden aldığımız davet üzerine hareket ettik. Ancak değişik güvenlik kontrol noktalarından geçtikten sonra Kunetra’ya 20 km kala ileri
gidemeyeceğimiz, güvenliğimizin sağlanamayacağı gerekçesi ile dönmek zorunda bırakıldık.”
Dönüşte ise, heyetin Suriye’de olduğunu öğrenen, çoğunluğu gençlerden oluşan Abhazlar ve Kuzey Kafkas halkından kalabalık bir toplulukla yeniden bir araya geldiklerini anlatan Aksoy, görüşmelerde, giderek şiddetlenen çatışma ortamının iç savaşa dönüşmesinden ve kendilerinin de bu savaşta yok olacaklarından duydukları kaygıyı dile getirdiklerini belirterek “Abhazya Cumhuriyeti Devleti’nin mesajı üzerine kendilerinin Anavatanlarına dönebilmeleri için organize olacaklarını, bu amaçla aralarından Türkiye’de ve Abhazya’da kendilerine ulaşılması için iletişim bilgilerinin duyurulmasını istediler” diyerek, iletişim bilgilerini de ekledi: “Mohammad Esmat Mohammad mohammadm@state.gov , Nadeem Geçba nadeem.agasha@undp.org, Tarık Ankuab t.abaza85@yahoo.com ayrıca Tarık Abaza olarak Facebook adresinden de ulaşılabileceğini söyledi. İletişim İngilizce kurulabilir.”

‘Ya bizdensin ya onlardan’

Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Feridun Aksoy’a, ziyaret sonrası izlenimlerini sorduk. Aksoy’un aktardıkları Suriyeli Çerkesler açısından durumun oldukça kaygı verici olduğu yönündeydi. Çerkeslerin Hama, Humus, Derne, Cifre el Şuf ve Golan’da yoğun olarak yaşadıklarını belirten Aksoy, bu bölgelerde de  muhaliflerin güçlü olduğuna dikkat çekerek, “Çerkesler üzerinde baskı kurmaya başladıklarını öğrendik. Onları seçim yapmaya zorluyorlarmış. ‘ya bizdensiniz, ya onlardan’ demeye başlamışlar. Bu da Çerkes halkını çok kaygılandırıyor. Suriye’yi terk etmek istiyorlar ama yönetimden çekindikleri için de toplu çıkışlar yapamıyorlar. Anladığımız kadarıyla, Suriye yönetimi toplu çıkışları istemiyor. Çünkü bunun dış kamuoyunda yaratacağı olumsuz imajdan rahatsız olacaklar” dedi.
Feridun Aksoy, gazetenin yayına girdiği süreye kadar üç ailenin birkaç gün arayla Abhazya’ya dönüş yaptığını ancak çoğunluğun vize ve seyahat masraflarını bile karşılayamayacak durumda olduğunu da belirterek şu bilgileri verdi:
“Bir iç savaş kaçınılmaz görünüyor. Yönetimin bütün önlemlerine rağmen Suriye’ye sınırdan giren silahlar denetlenemiyor. Yani muhalefet hızla silahlanıyor. Zaten durumu Rusya’nın Şam Büyükelçiliğine gidince daha net olarak görüyorsunuz. Büyükelçiliğin bulunduğu cadde trafiğe tamamen kapalı. Rezidens tel örgülerle çevrili ve ayrıca üç zırhlı çelik kapıdan geçerek girebiliyorsunuz.”
Aksoy, kiritik bir eşiğe gelindiğinde ancak BM kanalıyla toplu tahliyeler olabileceğini, bu nedenle Çerkeslerin yoğunlaştığı bölgeleri BM’ye bildireceklerini de sözlerine ekledi.

Sayı : 2012 01