Anavatan, Suriye diasporasına kucak açtı

0
453

Suriye’de yükselen çatışmalı ortam nedeniyle Suriye’deki soydaşları için endişelenen Abhazya ve Adıgey Cumhuriyeti yetkilileri, Rusya Federasyonu’na çağrıda bulunarak Suriye Çerkeslerinin anavatanlarına dönüşü için zorunlu prosedürün hızlandırılması başta olmak üzere gerekli bütün kolaylıkların sağlanmasını istedi. Ayrıca Almanya ve ABD’deki sivil toplum örgütleri de soydaşların anavatana dönüşlerini desteklediklerini açıkladılar.

Abhazya ve Adıgey yönetimleri Suriye’deki çatışmalı ortamdan Çerkeslerin de zarar görebileceği endişesiyle, Suriye’deki kardeşlerinin anavatanlarına dönüşünü kolaylaştırmak üzere harekete geçerken, ABD ve Almanya’daki diaspora örgütleri de Rusya Federasyonu’na çağrı yaparak, Suriye’deki soydaşların geri dönüşleri için gerekenleri hızla yerine getirmelerini istedi.
Abhazya Dışişleri Bakanlığı, Suriye Arap Cumhuriyeti’nde siyasi krizin büyümesinden derin endişe duyduğunu belirterek, “Suriye’deki vatandaşlarımızın kaderi bizi bilhassa kaygılandırmaktadır. Suriye’de yaşayan Abhazlar, Abhaz halkının ayrılmaz bir parçasıdır. Suriye’deki olaylar göz önüne alındığında, kardeşlerimizin karşılaşabilecekleri sorunlara kayıtsız kalamayız” dedi.
Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, tarihsel anavatanlarına dönmek isteyen Suriye’deki Abhaz Diasporası üyelerinin geri dönüşlerini kolaylaştırmak için Abhazya Devleti Geri Dönüş Komitesi ve diğer devlet organlarıyla işbirliği yapmaya hazır olduğunu da ekledi.
Adıgey Parlamentosu ise Rusya Federasyonu, Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes yönetimlerine Suriyeli Çerkeslerin anavatanlarına döndürülmesine yardımcı olunması ile ilgili talebini iletti.
Parlamento Basın Sözcülüğünden yapılan açıklamada, “Adıgey Parlamentosu’nun Suriye’deki Çerkeslerin anavatanlarına yerleştirilmelerine yardımda bulunulması ilgili kararı, RF Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, RF Federasyon Konseyi Başkanı Valentin Matvienko ve RF Devlet Duma Başkanı Sergey Narışkin’e 29 Aralık’ta gönderildi” ifadelerine yer verildi.
Aynı başvuru mesajı RF cumhuriyetleri yasama organları ve Kabardey-Balkar Başkanı Arsen Kanokov ile Karaçay-Çerkes Başkanı Raşid Temrezov’a da iletildi.

Destekliyoruz

Kendilerini “Almanya’daki bazı Çerkes Dernekleri çalışanları ve yöneticileri” olarak tanıtan bir grup ise, Suriye’deki Çerkeslerin anavatana dönmeleriyle ilgili olarak çaba gösteren Adıgey Cumhuriyeti Başkanı Thakushinov Aslan’ı, Almanya Çerkes Dernekleri Federasyonu FDTKV’yi ve diğer sivil toplum örgütlerini desteklediklerini açıkladı.
Söz konusu grubun açıklamasında “Suriye’de yaşayan Çerkeslerin durumları üzerine büyük kaygı duyuyor, Rusya Federasyonu’na, soydaşlarımızın anavatanımıza dönmek için yaptıkları başvuruları, Suriye’deki durum daha da kötüleşmeden hızla işleme koymasını ve olumlu bir şekilde sonuçlandırmasını istiyoruz. Çarlık Rusyasının yasal devamı olan Rusya Federasyonu, Rusya’nın anavatanlarından sürdüğü Çerkeslerin torunlarının geleceğinden de sorumludur” dendi.
Bu acil sorunun hızla ve olumlu bir şekilde çözüme kavuşturulması Rus ve Çerkes ulusları arasında güvene dayalı ilişkilerin kurulmasında önemli bir rol oynayacağının altının çizildiği açıklamada “Rusya’nın Çerkesler nezdindeki ve dünyadaki imajını da biraz düzeltecektir” ifadeleri de eklendi.

Sayı : 2012 01