Hem sorun hem fırsat

0
436

Adıgey’deki Çerkes aktivistler, 31 Aralık’ta Suriyeli Çerkeslerden Kuzey Kafkasya’ya dönmek istediklerine dair bir başka mektup daha aldıklarını açıkladılar. İlk mektupta 115, ikincisinde 57 ve üçüncüsünde 52 imza vardı.

20  Çerkes sivil toplum kuruluşu, 29 Aralık’ta bir araya geldi ve konuya müdahalede bulunması ve Suriyeli Çerkeslerin Kuzey Kafkasya’ya yerleşmesi konusunda yardımcı olması için Medvedev’e çağrı yapıldı. Asker Soht gibi Rusya yanlısı aktivistler de bu hareketi destekliyor, Suriyeli Çerkesleri kabul etmesi halinde Moskova’nın Kuzey Kafkasya ve dünyadaki konumunu geliştireceğini belirtiyorlar. Rus yönetiminin 1990’larda birkaç düzine Kosovalı Çerkes ailenin yerleşimine izin verilmesi deneyimini tekrarlaması konusunda ısrarcılar. Rusya yasaları, Rusya Federasyonu dışında yaşayan Rus vatandaşların yeniden yerleştirilmesini destekliyor ve hükümetin yardım etmesi koşulunu getiriyor. Çerkes aktivistler, Suriyeli Çerkeslerin anavatanlarına dönüşünü kolaylaştırmak için özel bir komisyon oluşturdu.
Bu, Moskova’yı uluslararası konular ve Kuzey Kafkasya’daki sorunlar bağlamında iyi ve adil bir aracı konumuna getirmesi açısından kaçırılmayacak bir fırsat. Moskova konuya sıcak bakıyormuş gibi görünüyor. Ancak Rusya yönetimini endişelendiren gizli tehlikeler de yok değil. Kosova’nın aksine Suriye’de tahminen yüzbin kadar Çerkes yaşıyor. Sadece birkaç düzine Suriyeli Çerkese yardım edip diğerlerini bırakmak Kuzey Kafkasya’daki Çerkesler tarafından hoş karşılanmayabilir. Moskova onbinlerce Suriyeli Çerkesin yerleşmesine izin verirse bu kez de bölgede yaşayan Ruslar olumlu tepki vermeyecektir. Üstelik bunu yapmak Rusya’nın Kuzey Kafkasya’yı ‘Ruslaştırma’ya dair stratejik hedefiyle çelişecektir. Şu anki şartlar altında en olası senaryo, büyük bir propaganda kampanyasıyla sunulacak sınırlı bir yeniden yerleştirme projesidir.
2014’te Soçi’de gerçekleştirilecek kış olimpiyatlarının eli kulağında ve Çerkesler muhalif, Moskova Çerkeslerin desteğini kazanmak istiyor. Ancak Kuzey Kafkasya’yı dış etkilerden uzak tutmakla ilgili uzun vadeli plan, Çerkeslerin gönüllerini kazanmaktan daha ağır basıyormuş gibi görünüyor. (Eurasia Daily Monitor-Valery Dzutsev makalesinden. www.jamestown.org)
Çeviri: Serap Canbek

Sayı : 2012 01