Meğer ‘Irkçı’ engel aşılabilirmiş

0
453
Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun iki yıldır her düzeyde yürüttüğü mücadele olumlu sonuç verdi. YÖK, nihayet Çerkes kökenli yurttaşların yoğun olarak yaşadığı Kayseri’deki Erciyes Üniversitesi’nde eğitim dili Kabardeyce olacak bölümün açılmasına onay verdi. Samsun’daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde de aynı bölümün önümüzdeki günlerde açılması bekleniyor.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik geçen ay yaptığı açıklamada, Abazca ve Adigece kürsüler veya ana bilim dalları kurulması yönünde çalışmalar yaptıklarını ama bu projeyi bazı hocaların ırkçı reflekslerle engellediğini söylemişti. Anlaşılan ‘siyasi irade’nin etkisi kısa sürede meyvesini verdi ve bu kez ‘ırkçı refleksler’ öne geçemedi.
YÖK; Martin Artuklu Üniversitesi’nde 2009 yılında önce yüksek lisans; 2011 yılında da lisans düzeyinde Kürtçe bölüm açmasının ardından Türkiye’de ilk kez Çerkesce diliyle ilgili bir yükseköğretim bölümünün kurulmasına onay verdi. Çerkeslerin yoğun olarak yaşadığı Kayseri’deki Erciyes Üniversitesi’nde Kafkas Dili ve Edebiyatı Bölümü kuruldu. Lisans düzeyinde eğitim verecek bölümün aynı zamanda kurulan “Çerkes Dili ve Kültür Ana Bilim Dalı Başkanlığı” kapsamında eğitim verecek.

Kontenjanı YÖK belirleyecek

Lisans düzeyinde eğitim verecek bölüm için eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan döneminde başlatılan çalışmalar yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın göreve gelmesinin ardından bölümün açılmasına onay verildi. Türkiye’nin ilk Çerkesce eğitim verecek bölümünün kontenjanın kaç öğrenciden oluşacağına YÖK karar verecek. Erciyes Üniversitesi’nde kurulan Kafkas Dili ve Kültürü bölümüne 2013 ya da 2014 yılında öğrenci alınması bekleniyor.

Öğretim üyeleri Kafkasya’dan gelecek

Kafkas Dili ve Kültürü bölümünde eğitim verecek öğretim üyelerinin yurtdışından getirilmesi için de çalışma yapıldığı öğrenildi. Bu kapsamda Kafkasya’dan Türkiye’ye gelecek öğretim üyeleri için Erciyes Üniversitesi, Türkiye’deki 60 derneğin çatısı olan Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) ile işbirliği yapacak.

Eğitim dili Adığece olacak

Erciyes Üniversitesi’nde açılan Kafkas Dili ve Kültürü bölümünün eğitim dili Adığece olacak. Çerkes Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı kapsamında üniversitede zaman içerisinde farklı lehçelerde bölümlerin de kurulması planlanıyor.

Samsun’a da Kafkas bölümü açılacak

Erciyes Üniversitesi’nde kurulan bölümün ardından Çerkes kökenli yurttaşların yoğun olarak yaşadığı Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne kurulması planlanan Kafkas Dili ve Kültürü bölümünün yakın zaman içinde YÖK’ten onay alması bekleniyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne kurulacak bölüm için de yurt dışından öğretim üyesinin getirileceği ifade ediliyor.
KAFFED Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu, Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü ve YÖK’le yapacakları görüşmelerin ardından yeni kurulan Kafkas Dili ve Kültürü bölümündeki öğretim üyesi sıkıntısını Kafkasya’daki üniversitelerle görüşecek çözeceklerini ifade etti. Kadıoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde de Kafkas Dili ve Kültürü bölümünün kurulmasına ilişkin kararın kısa bir süre içinde açıklanmasını beklediklerini kaydetti. Kadıoğlu, “KAFFED bu konuyu çok uzun zamandır gündeminde tutuyordu. Bugüne kadar bir dizi görüşmeler gerçekleştirildi, sonuçta böyle güzel bir karar çıktı. Bu süreçte emeği geçen başta geçmiş yönetim kurulumuz olmak üzere herkese ve bilhassa kararın alınmasında bize yardımcı olan tüm yetkililerimize teşekkür ediyoruz” dedi. (Fırat KOZOK 18-01-2012)

Sayı : 2012 01