Vekil intibak etti, millet edemedi

0
453
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “kamu vicdanında rahatsızlık yarattı” gerekçesiyle iade ettiği milletvekili emekli maaşlarıyla ilgili düzenlemeyi, maaşların katlanmasına neden olan yüzde 60 oranını yüzde 45’e çekerek kabul etti.
Yeni düzenlemeyle milletvekili emekli maaşları 5 bin 860 lira ile 6 bin 270 lira arasında değişecek. Böylece emekli aylığı da alan milletvekillerinin maaşı 18 bin liraya kadar çıkabilecek. Aynı düzenlemeyle vali, müsteşar ve genel müdür gibi temsil ve makam tazminatı ödenen üst düzey bürokratik görevlerden gelen vekillere, 2 yıl görev yapma koşulu aranmaksızın hemen emekli aylığı bağlanması da öngörüldü. Emeklilik hakkını elde edemeden milletvekilliği sona erenlerden herhangi bir sosyal güvenlik kapsamında olmayanların 4 yıl süreyle primlerinin TBMM tarafından ödenmesi olanağı da geçmiş dönemleri kapsayacak şekilde genişletildi.
İşçi emeklileri için hayati önem taşıyan ‘intibak’ yasasının içeriği hala tam olarak bilinmiyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın 2,5 milyon civarında emekliyi ilgilendiren intibak yasası hakkında taslağın Bakanlar Kurulu’nda kabul edildiğini açıklaması da emeklileri pek heyecanlandırmadı. İşçi emeklileri derneği ve Emekli-Sen yönetimi benzer açıklamalar yaparak, intibak yasasının beklentilere çok uzak olduğunu söyleyerek, söz konusu yasadan yararlanacak olan emeklilerin maaşlarındaki artışın 50 ile 200 TL arasında olacağını belirttiler.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, bir milletvekilinin aylık maliyetinin 37 SSK işçi emeklisi maaşı ile 23 çalışan mühendisin ücretine eşdeğer olduğunu söylüyor.  Çakar, bir milletvekilinin danışmanlarıyla birlikte aylık maliyetinin 27.2 bin TL olduğunu da ekliyor.

Sayı : 2012 01