‘Barış anneleri’ Moskova’da

0
533

Moskova ziyaretinde anneler, ülkedeki durumu olabildiğince çok sayıda yetkili ve insan hakları savunucusuna anlatmaya çaba gösterdi.

Kabardey-Balkar Anneleri, Moskova’da bürokratlar ve insan hakları savunucuları ile görüştü.
Maryam Ahmetova, Svetlana Afaşagova ve Raya Şamayeva, Kabardey-Balkar Anneleri adına Moskova’ya on günlük bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sonrasında Maryam Ahmetova konuyla ilgili olarak, “Görüşebildiğimiz kişilere hapishanelerimizdeki işkenceleri, çocuklarımızın ne tür hakaretlere maruz kaldığını ve ülkemizdeki savaşın son bulması için neler yapılması gerektiğini anlattık, sorunlarımızla ilgili belgeleri paylaştık” açıklamasında bulundu.
Kabardey-Balkar Anneleri sivil toplum örgütü geçtiğimiz Ocak ayında, oğulları 13 Ekim 2005 Nalçik baskını sanıkları ve olayda öldürülenler arasında bulunan bir grup kadın tarafından, sanık Eduard Mironov’un annesi Maryam Ahmetova başkanlığında kuruldu.
Moskova ziyaretinde anneler, ülkedeki durumu olabildiğince çok sayıda yetkili ve insan hakları savunucusuna anlatmaya çaba gösterdi. On günlük ziyaret boyunca, Rusya İnsan Hakları Yetkilisi Vladimir Lukin, Rusya Kafkasya Halkları Kongresi Eş Başkanı Ruslan Kurbanov, Sivil Yardım Komitesi Başkanı Svetlana Gannuşkina, Memorial üyesi Yekaterina Sokiryanskaya, RF Devlet Başkanlığı bünyesindeki Sivil Toplum ve İnsan Hakları Konseyi Başkanı Mikhail Fedotov ve RF Sivil Meclis üyesi Mariya Kannabikh ile görüşüldü.
Görüşmelerden somut sonuçlar elde edemediklerini ifade eden Ahmetova, “Zaten çok somut vaatler beklemiyorduk. İnsanlar bizi dikkatle dinledi, sorunlarımıza ortak oldular ve ilgileneceklerini söylediler. Bizim için önemli olan da buydu” dedi.
Kabardey-Balkar Anneleri üyesi Yevgeniya Kogotova, şu anda yaklaşık 20 kişi olduklarını, ancak kendilerine katılmak isteyen diğer annelerle birlikte üye sayısının artacağını kaydetti. (ajanskafkas)

Sayı : 2012 02