Soçi için anti maskot yarışması

0
440
Henüz olimpiyatlara aday olmadan bir Rus şehri olarak kimliklendirilmeye çalışılan Soçi, Olimpiyat Adaylığı’yla birlikte, Dünya’ya  Rus kültürünün sembol şehirlerinden biri olarak da sunulmaya çalışılıyor. Oysa her bir Rus’un çok iyi bildiği gerçek, Soçi’nin bir soykırım şehri olduğu ve dünyanın dört bir yanına dağıtılmış Çerkes halkının şehrin gerçek sahipleri olduğudur.
Rus Olimpiyat komitesi, “2014 Soçi Kış Olimpiyatları”na yönelik maskot yarışmasının ardından dört  maskotu kampanya maskotu olarak seçmiştir. Seçilen bu maskotlara karşı insanların vicdanına seslenecek, Çerkes soykırımını kamuoyuna anlatabilecek bir anti maskot yarışması düzenlenmesi fikri gelişti. Krasnaya Polyana’da kurulan olimpiyat köyü her ne şekilde süslenirse süslensin, hangi görsel malzemeyle dünyanın gözü boyanmaya çalışılırsa çalışılsın, biz dört bir yana dağıtılmış Çerkesler, kanlı bir tarihin en gerçek kanıtlarıyız.
Yaşanılan tarihi gerçekleri dünya kamuoyu gündemine getirmek düşüncesiyle yürütülen anti maskot kampanyasındaki tüm süreci ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmak amacındayız. Sanatın evrensel, özgün ve yaratıcı gücüne olan inancımızla;  çevreye, tarihe, kimliğimize ve hatıramıza verdiği ağır zarara karşı yürüttüğümüz farkındalık kampanyamıza, anti maskot yarışmamıza duyarlı, vicdanlı ve “soykırım bir insanlık suçudur” diyen herkesi davet ediyoruz.
(Kafkasya Forumu)

Sayı : 2012 02