Arabi Paşa’nın işkencesi

0
573

Çev: Serap Canbek

Arabi Paşa’ya* yapılan suçlamalar arasında Çerkes mahkumlara işkence yaptığı iddiası da yer alıyor. Arabi Paşa, 9 Eylül öncesinde birliklerde görev alan Çerkeslerin neredeyse tamamını kovdu. Kalan Çerkesleri ise Sudan için oluşturduğu yeni birlikte görevlendirdi. Sonrasında birliği Kahire’de tuttu ve Sudan’a göndermeyerek lağvetti. Çerkeslere Sudan’da halihazırda var olan birliklere katılmak için gitmeleri gerektiğini söyledi. Çerkesler karşı çıkmadı ama maaşlarının arttırılmasını istediler ve 4 Çerkes bu konuda dilekçe hazırlamak üzere bir toplantı düzenledi.
Arabi, Çerkesleri tutuklattı. Kendisini öldürmek için komplo düzenlemekle suçladı ve Çerkeslerle samimi olan herkesi de aleyhlerinde bir delil elde etmek için tutuklattı. Tutuklular önce Abdin Kışlalarının altındaki hücreye kondular. Yaklaşık 2 buçuk metrekarelik hücreye tıkıştırıldılar ve üç gün boyunca aç ve susuz karanlıkta bırakıldılar. Sonra çıkarıldılar ve komplo hakkında bilgi vermeleri istendi. Açıklama yapanların serbest bırakılacağı söylendi. Bir şeyler söyleyenler oldu ve serbest bırakıldılar. Sessiz kalanlar bir odaya götürüldü. Odanın tüm duvarlarına suçlanacakların isimleri yazılmıştı. Mahkumlar ayak parmakları yere değecek şekilde el başparmaklarından tavana asıldılar. Askerler bir yandan vururken bir yandan da mahkumların dikkatini duvardaki isimlere yöneltmek için süngüleriyle dürtüyorlardı. Birinin çaresiz kalıp duvardaki isimlerden en az saygı duyduğu kişi hakkında bir şeyler açıklayacağını umuyorlardı. Minicik bir itirafta bulunanlar, konuşmayanları etkilemek için serbest bırakılmakla ödüllendiriliyordu.
Kalanların çilesi bitmemişti. Sırtları bükük vaziyette dizüstü çöktürülerek ayakları bağlandı, dizlerinin altına cevizler konmuştu. 48 saat boyunca böylesi işkencelere maruz kalan bu insanlara su verilmedi. Yorgunluktan uykuları geldiğinde ise uyumamaları için süngülerle dürtüldüler. Bu işkence seanslarında tornavidalar da kullanıldı. Bunları uygulayanlar ise Kahire Polis Şefi İbrahim Bey ve Zaptiye Yüzbaşısı Ayam Bey’di.
*Arabi Paşa ya da Urabi Paşa olarak da bilinir, Mısır Mısırlılarındır sloganıyla ulusal bir kahraman haline gelen milliyetçi önder.
(21 Eylül 1882 tarihli İngiliz Star Gazetesi’nin 3. sayfasından)

Sayı : 2012 04

Yayınlanma Tarihi: 2012-04-01 00:00:00