Çeçenlere ‘iade’ tehdidi

0
777

MAZLUMDER İstanbul Şubesi ve bir grup STK, Kumkapı Yabancılar Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan ve ülkelerine iade edilen sığınmacılarla ilgili açıklama yaptı..
Kumkapı Yabancılar Geri Gönderme Merkezi önünde gerçekleştirilen eylemde ilk olarak Özgür-Der Genel Başkan Yardımcı Kenan Alpay bir konuşma yaptı. Alpay Türkiye’de yaşanan mülteci sorununa dikkat çekmek için toplandıklarını belirterek "Hayati tehlikesi bulunduğu için ülkelerini terk etmek zorunda kalan mülteciler Türkiye’ye sığınıyorlar ancak arkamda gördüğünüz sözde misafirhanede tutuluyorlar. Son günlerde ise iadeler artarak devam ediyor. Biz tüm bunlara sessiz kalamayız" dedi.
Daha sonra İMKANDER Genel Başkanı Murat Özer bir konuşma yaptı. Özer konuşmasında son iki hafta içinde 3 kişinin ülkesine iade edildiğini, 4 Çeçen ile ilgili de sınır dışı kararı alındığını belirtti. Özer konuşmasının devamında "Son günlerde İstanbul ve Yalova’da bulunan mülteci kamplarının kapatılması gündemde. Buralarda yüzlerce aile var. İstanbul’da yaşayan yaklaşık 2500 Kafkasyalı muhacir tam 18 yıldır hiçbir statüleri olmadan yaşıyorlar. Vatandaş değiller. Her seferinde ikametleri uzatılsın diye bu kapının ardına geliyorlar ve burada korku içerisinde bekliyorlar. Siyasi ve dini sebeplerle ülkesini terk etmek zorunda kalan bu insanlar Kumkapı Yabancılar Geri Gönderme Merkezi’nde adi suçlularla birlikte tutuluyorlar. Bu merkezdeki insani koşulların sağlanmasını, Türkiye’deki bütün Kafkasyalı muhacirlere mülteci statüsü verilerek kimlik sahibi olmalarını istiyoruz" dedi.
Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "İstanbul’un göbeğinde, insanların gayrı insani muamelelere sistematik bir şekilde maruz kaldığı bu merkeze dönük olarak bizlerin sorumluluğu olduğu kadar sizlerin de sorumluluğu var. İslami kimlikleri ya da farklı siyasi görüşlerinden dolayı burada olan insanlar, insanlık dışı muamelelerle karşılaşmamalı, işkence görüp öldürülecekleri ülkelerine bile bile iade edilmemelidir. Başbakan bu konuya biran önce el atmalıdır".
Kaya’nın ardından MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar  tarafından ortak basın açıklaması metni okundu. Açıklamada "Türkiye’nin de tarafı olduğu 1951 Cenevre Sözleşmesi’nin 31. Maddesi; imzacı ülkelerin iltica başvurusu sahiplerine her türlü kolaylığı göstermesini düzenlemektedir. Danıştay ve İdare Mahkemeleri; iltica başvurusu sahibinin BMMYK tarafından üçüncü bir ülkeye yerleştirilmesine kadar devletin bu kişilere her türlü kolaylığı sağlaması gerektiği yönünde kararlar vermektedir" denilerek buna rağmen gerçekleştirilen iadelerin hukukun açık ve ağır bir ihlali olduğu ifade edildi.
Sarıyaşar açıklamada mülteciler ile yapılan sayısız görüşme neticesinde uzun süreli alıkoyma, insani olmayan koşullarda gözaltında tutma, işkence ve kötü muamele, beslenme yetersizliği, hastaların tedavi edilmemesi, sınır dışı edilme vb. birçok hak ihlali ile karşılaştıklarını söyleyerek "Bu konularda ayrımcı uygulaması ve ihmali olan yetkili kişi ve kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunuyor İdari ve Adli yetkilileri kamu otoritesi sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyoruz" dedi.  (Dünya Bülteni)
 
 

Sayı : 2012 04

Yayınlanma Tarihi: 2012-04-01 00:00:00