Perit yardım kampanyası açtı

0
447

Suriyeli Çerkesler için kampanya başlatan Perit, Kabardey-Balkar’a dönmek isteyenlerin dönüşleri için yardım etmenin yanı sıra, anavatanda yeni bir yaşama başlamalarını kolaylaştırmak için de çalıştıklarını açıkladı. Yönetim Kurulu üyesi Beslan Khagajey, ‘Perıt’ olarak, geçici yerleşim izni almalarına, iş kurmalarına ve sağlık sigortası almalarına yardım edeceklerini bildirdi
***
‘Perit’ toplumsal örgütü, Suriye’den dönen soydaşlara, atalarının anavatanında düzen kurmalarına destek için yardım toplayacağını ilan etti. Yönetim kurulu üyesi Beslan Khagajey, konuya dair açıklamalarda bulundu.
Bilindiği gibi, 25 Aralık 2011 tarihinde Suriye’de yaşayan Çerkes halkının 115 temsilcisi, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’e, ayrıca Adıgey’deki yetkililere ve toplumsal örgütlere yardım çağrısında bulunmuşlardı. 28 Aralık 2011 tarihinde 57 Suriyeli Çerkes daha Rusya Federasyonu yönetimine göç etme talebiyle başvurmuştu. 3 Ocak’ta Rusya, Adıgey, Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes hükümetlerine, Suriyeli 76 Çerkes’ten yeni bir çağrı gelmişti.
Elot.ru’dan alınan bilgiye göre, Beslan Khagajey, "Bilayn operatörüne ait 8-960-431-05-12 numarası bize tahsis edildi. Suriyeli soydaşlarımıza yardımlarınızı bu numaradan ulaştırabilirsiniz. Bizce, para toplamanın en kolay ve münasip yolu bu" şeklinde konuştu.
Khagajey’in verdiği bilgilere göre, örgüt bu yardımlar vasıtasıyla, Kabardey-Balkar’a gelmek isteyen Suriyelileri davet etmeyi planlıyor.
Khagajey, sözü edilen telefon numarasının küçük bağışları ulaştırmada kullanılabileceğini, daha büyük bağışlarda bulunmak isteyenlerin bankalar aracılığıyla yardım edebileceklerini belirtti. Ayrıca, belli aralıklarla Bilayn’dan çıktı alıp ne kadar yardım toplandığını ve bunların nerelere harcandığı ilan edilecek.
Beslan Khagajey, Suriyeli Çerkeslerin vizeleri Suriye’deki Rusya Büyükelçiliği’nden alacaklarını ve bu prosedürün de belirli harcamalar gerektirdiğini, fakat masrafların bireylere ait olduğunu vurguladı. Bununla birlikte, ‘Perıt’ olarak, geçici yerleşim izni almalarına, iş kurmalarına ve sağlık sigortası almalarına yardım edeceklerini bildirdi.
Khagajey, sözlerini şöyle sürdürdü: "Örgüt olarak bu işle çoktandır uğraşıyoruz ve gerekli yardımlarda bulunduğumuz soydaşlarımız mevcut. Sayıca çok değiller. Ama devamının gelmesini bekliyoruz."
Khagajey’in daha önceki beyanatına göre, sene başından itibaren örgüt, Suriye Çerkeslerine yıllık çoklu iş vizesiyle birlikte 70 tane davetiye gönderdi. Bu davetiyelerden henüz birkaç kişi yararlandı.
Khagajey’in daha önceki beyanatına göre, sene başından itibaren örgüt, Suriye Çerkeslerine yıllık çoklu iş vizesiyle birlikte 70 tane davetiye gönderdi. Bu davetiyelerden henüz birkaç kişi yararlandı.
Daha önce bilindiği gibi Federasyon Konseyi heyeti 16 Mart’tan 19 Mart’a kadar Suriye’de kalmıştı. Bu süreçte Çerkeslerin Kuzey Kafkasya’ya muhtemel dönüş meselesi incelenmişti. UÇB Başkanı Kanşoubi Ajakhov’un Nalçik’teki basın konferansında dile getirdiği gibi, Suriye Çerkeslerinin tarihi anavatana dönüp dönmeyecekleri belli değil.
Çünkü Ajakhov’a göre, Suriye Çerkesleri içindeki yaşlı nesil, Suriye’ye, ülke yönetimine ilişkin vatanseverliklerini ifade ediyor, düzeni geri istiyor ve geri dönüş hakkında daha ihtiyatlı konuşuyor. Gençlerin çoğunluğu ise, tam aksine, geri dönmek istiyor.
Humus’tan göç
Nalçik Perit derneği üyesi Beslan Hagajey, Suriyeli 17 Çerkes’in Kabardey-Balkar’a dönüş yaptığını açıkladı.
Hagajey “Gelenler iki büyük aile, birbirleriyle akrabalar. Gelenler arasında beş küçük çocuk var. Çoğunluğu Şam’da bazıları ise Humus’ta yaşıyorlardı” dedi.
Dönüş yapanların Drujba sanatoryumuna yerleştirildiklerini ifade eden Hagajey “Dün çok yorgunlardı. Onları Suriye’deki durum ve Çerkesler hakkında sorularla rahatsız etmek istemedik. Şimdi sanatoryuma gideceğiz bir ihtiyaçları var mı soracağız” dedi. Hagajey Suriye’den bir grubun daha gelmesinin beklendiğini kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sayı : 2012 04

Yayınlanma Tarihi: 2012-04-01 00:00:00