Unutmamak unutturmamak için

0
450

KAFDAV toplumsal hafızamızı tazelemek, kendi tarihimizle yüzleşmek ve köklerimize dokunabilmek için ödüllü “sözlü tarih” yarışması açtı. Vakıf, amacının “sürgün ve sonrasını yaşamış olan atalarımızın başlarından geçmiş önemli olayların tümüyle unutulup kaybolmasına engel olmak, en azından kalanları derlemek ve yayınlamak” olduğunu açıkladı. Yarışmaya ilişkin ayrıntılar, KAFDAV’ın yayınladığı duyuruda yer aldı.
Tarihi Anılar ve Öyküler Yarışması
KAFDAV Bilim Kurulu’nun 2012 çalışma yılı programı kapsamında; kütüphane giriş kaydı şimdiden 7200’i aşmış bulunan Araştırma Merkezimizin arşivini daha da zenginleştirmek, sürgün ve sonrasını yaşamış olan atalarımızın başlarından geçmiş önemli olayların tümüyle unutulup kaybolmasına engel olmak, en azından kalanları derlemek ve yayınlamak amacıyla, Kafkasya’dan ve Çerkeslerin yaşamakta olduğu tüm ülkelerden katılıma açık olan ödüllü bir “Tarihi Anılar-Öyküler” yarışması düzenlenmiştir:
 Yarışmanın Konusu: Tarihi Çerkes Sürgünü’nün ilk gününden başlayarak anavatandaki köylerimizden ayrılış aşamasında; Kafkasya sahillerinde, Osmanlı topraklarına ulaşma yolculuğunda, limanlarda veya dağıtım merkezlerindeki bekleme döneminde, iskan yerlerine sevk ve yerleşme anlarında, iskan edilen yerleşim yerlerinin kuruluşunda, iskanı izleyen ilk yıllarda yöre halklarıyla veya resmi mercilerle olan ilişkilerde, 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ile Türk Kurtuluş Savaşında veya Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilk yirmibeş (25) yılında yaşanan, belge ve fotoğraflarla desteklenen, anlatım tarihi, anlatanı, kayıt tarihi ve kaydedeni net olan belli bir olayın anlatımı olmalıdır.
Ödüller: Değerlendirmeler sonucunda ilk altı dereceye girenler plaket ve nakit ödemeyle ödüllendirilecek, diğer tüm yarışmacılara da “katılım sertifikası” verilecektir.
 -Birinciye                    5000,00 TL
-İkinciye                      3000,00 TL
-Üçüncüye                   1500,00 TL
-Dördüncüye                750,00 TL
-Beşinci ve altıncıya      500,00 TL
 Yarışmaya Katılım Süresi ve Teslim Yeri:Katılımcılar, gönderilerini kapalı zarf içerisinde  25 Eylül 2012 günü saat 17.00’a kadar “Mithatpaşa Cad. Arzu Apt. Kat:2,  No:58/3 Kızılay-ANKARA” adresindeki KAFDAV  merkezine ulaştırmış olacaklardır. Kapalı katılım zarflarını açma yetkisi sadece jüri üyelerine ait olacaktır. Zarfların yanlışlıkla açılmaması için zarf üzerinde “ Tarihî Anılar-Öyküler yarışması içindir” notu konulmuş olmalıdır.
Yazılı Metnin Boyutu ve Yayın Hakkı: Yarışmaya katılacaklar, Times New Roman yazı karakterinde onbir (11) punto beş (5) sayfadan az, onbeş (15) bilgisayar sayfasından çok olmamak üzere yazılı metinlerini Türkçe veya İngilizce (aynı yazının hem Türkçe hem İngilizce olması da mümkündür) iki (2) nüsha halinde dijital kaydı ile birlikte KAFDAV  merkezine ulaştıracaklardır. Yazılar, derece alsın almasın iade edilmeyecek kitaplaştırma dahil her türlü yayın ve değerlendirme hakkı KAFDAV’a ait olacaktır.
 Yarışma Jürisi ve Değerlendirme: Yarışmaya katılım süresi içerisinde KAFDAV  merkezine ulaştırılacak kapalı zarflar Prof.Dr. Sabri TEKİRbaşkanlığında oluşturulan ve soyadı sırasına göre aşağıda kayıtlı olan sayın jüri üyelerince iki etaplı (seçme + derecelendirme) olarak değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
ALANKUŞ Sevda (Prof.Dr.İletişimci)
ERMEMİŞ Faruk ( Dr. Yayıncı)
GÜNGÖR Fethi (Yrd.Doç.Dr.Sosyoloji)
HUVAJ Fahri (Av. Araştırmacı Yazar)
KANBOLAT Hasan (Kafkasya Uzmanı)
ÖNER Çetin (Roman-Öykü Yazarı ve Şair)
ÖZBAY Özdemir ( Av-Araştırmacı Yazar)
ÖZVERİ Adnan (Çocuk Öyküleri Yazarı)
PAPŞU Murat ( Araştırmacı-Kafkasya uzmanı)
TEKİN Fazıl (Prof.Dr..İşletme)
TURAN Ömer (Prof.Dr. ODTÜ Tarih)
UĞURLU Yücel ( Prof.Dr.Hukuk)
ÜNLÜ Erden (Prof.Dr. Sosyal Hizmet.)
ÜSTÜN Hulusi (Av.Öykü Yazarı)
YILDIR Erol (Doç.Dr. Yazar)
BİLGİ İÇİN : Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı
Mithatpaşa Cad. 58/3 Kızılay / ANKARA Tel: 0 312 419 73 30   Fax: 0 312 419 73 56
Serap Önal Kara 0 543 456 47 61
Murat Duman 0 532 404 66 46
 
 
 
 

Sayı : 2012 04

Yayınlanma Tarihi: 2012-04-01 00:00:00