Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Taksim Platformu’ndan Topbaş’a sorular

Taksim Platformu, Taksim trafiğini yer altına indiren ve Topçu Kışlası’nı yeniden inşasını öngören projeyle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı’na seslenerek “projeyi geri çekin, masada konuşalım” dedi.
Taksim Yayalaştırma Projesi’nin ilk etabı olarak bilinen ve ihalesi verilen Tarlabaşı – Harbiye arasında yapılması planlanan alt geçidin uygulama projesi 2. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan geçti. Projenin geri kalan kısmı ve Topçu Kışlası ise kurulda bekliyor.
Taksim Platformu, Topbaş’ın proje ile ilgili tereddütlerinin kendileri için umut verici olduğunu ancak son açıklamasında “Taksim bir geçiş noktası” ifadesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
“Taksim yeraltı ve yerüstü diye ayrılıp, bir otoyol kavşağına dönecek” diyen platform, Taksim’in bir geçiş noktası değil etrafında yaşayanlarıyla bireysel ve kitlesel milyonlarca insanın ifade alanı olduğunu belirtti.
Taksim’in bir siyasi çekişme alanı olmasından rahatsız olduklarını belirten platform, Topbaş’a projeyi etap etap uygulamak yerine hemen geri çekmesini ve uzmanların katılacağı bir danışma toplantısında tartışmaya açılmasını talep etti.

   Platform, Topbaş’a şu soruları soruyor:

* Taksim ve çevresinde büyük inşaatlara, derin yarıklara, yıkımlara ve yeşil dokunun yok olmasına neden olacak böyle bir projeye gerçekten ihtiyaç var mı?

* Halk oksijen kaynağı olan Gezi Parkı’ndaki dokunun yok edilip yerine devasa bir kışla yapılmasını istiyor mu, sorulmalı diyoruz.

* Taksim için şu anda geçerli olan 1/ 5000 planında kaç tünel var?

* Eğer beş tünel varsa ve bazı tünellere hem kurul üyeleri hem de belediye ekibi karşıysa, neden yeniden plan tadilatı yapılmıyor?

* Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Koruma Kurulu’na tek tünelli proje getirdiğinde beş tünelden vazgeçtiklerini söylemiş. Doğru mu?

* Kurulun Tarlabaşı tünelini onayladığını beyan ettiniz. Kurul diğer tüneller için ne dedi? Kurul kararının yazılı metnine nereden ulaşabiliriz?

Yazarın Diğer Yazıları

Avni Lifij’in fotoğrafları 100 yıl sonra sanatseverlerle buluştu

1851.gallery, ünlü sanatçı Avni Lifij’in platin-paladyum baskı tekniğiyle üretilmiş fotoğraflarından oluşan "Affedersiniz ama sanat bir kodak fotoğrafı değildir. Ressam Avni Lifij’in Yeniden Hayat Bulan...

Boston Üniversitesi’nde bir Çerkes masalı

Karaçay-Çerkesli yönetmen, oyun yazarı, kukla sanatçısı ve sahne tasarımcısı Şaukh Evgeny İbragimov 11-16 Kasım tarihleri arasında Boston Üniversitesi’nde gösteri ve atölye çalışmaları yaptı. Üniversite...

Dijital kitap: ‘Dilin Yolu’

Tüm dünyada gündemin öncelikli sıralarına yerleşen eğitimde dijitalleşme çabaları sadece Çerkes cumhuriyetlerindeki eğitim kurumlarında değil Çerkes diasporasında da yürütülüyor. Çetav Merwan, Mışe Hun Su’ad, Ğuç’el’...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img