Kafkaslar’da yemek savaşları

0
456

UNESCO’nun keşkeki Türk yemeği ilan etmesine tepkili Ermenistan, özel araştırma ekibi kurdu. Azerbaycan da Ulusal Mutfak Merkezi’yle yemek kültürünü korumaya çalışıyor.

Sınır anlaşmazlıkları ve etnik gerginliklerin damgasını vurduğu Güney Kafkasya coğrafyasında milliyetçi kavgaların yeni konusu yemekler oldu. Geçtiğimiz aylarda Birleşmiş Milletler’in kültür kurumu UNESCO’nun keşkeki ‘kültürel Türk mutfağına ait’ olarak onaylaması Ermenistan’da büyük tepki yaratmıştı. The Atlantic dergisinin haberine göre keşkekin, aslında ‘harissa’ adıyla bilinen bir Ermeni yemeği olduğunda ısrar eden Ermenistan mücadelesinin çapını büyüttü.

UNESCO’nun kararına itiraz etmek için bir grup etnolog kanıt toplamak üzere kollarını sıvadı. News.am haber sitesine konuşan Ermeni Mutfak Geleneklerini Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı SedrakMamulyan “Harissa’nın yapılış şekline, kullanılan malzemelere bakıldığında Ermeni kökenli bir yemek olduğu kesindir” dedi. Aynı dernek sığır işkembesinden yapılan khash çorbasını sahiplendikleri için Gürcistan’ı da şiddetle eleştiriyor.

Etli dolma kavgası

Ermenistan’ın yakın zamanda yemek uğruna birbirine girdiği bir diğer ülke ise Azerbaycan… Dağlık Karabağ sorununun sık sık silahlı çatışmaya döndüğü coğrafyada asma yaprağıyla yapılan etli dolma ilişkileri gerginleştiren unsurlar arasında öne çıktı. Bakü’deki Ulusal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde kurulan Ulusal Mutfak Merkezi ‘tolma’nın Azeri yemeği olduğu iddialarını güçlendirmek için canla başla çalışıyor.

‘Tolma’nın Ermeni yemeği olduğu yönündeki yoğun propaganda karşısında çileden çıkan Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev geçen sene etli dolmanın Azeri yemeği olduğunu ‘resmen’ açıklamıştı. Ermenistan ise ‘ulusal mutfağı işgalcilerden korumak için’ Aliyev’e her yıl düzenlenecek dolma festivalini başlatarak cevap vermişti. (Milliyet-22.01.2013)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz